Sondaje îngrijorătoare în Germania: Cine ar putea câştiga alegerile

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 04-03-2016 22:22

Partidele ce alcătuiesc marea coaliţie guvernamentală de la Berlin (conservatori şi social-democraţi) riscă să plătească scump la alegerile regionale parţiale de pe 13 martie pentru criza provocată de valul de migranţi, relevă sondajele publicate vineri şi care prognozează de asemenea un succes al populismului de dreapta, transmite agenţia EFE.

Cercetările prezentate de posturile de televiziune ZDF şi N24 confirmă tendinţele din sondajele precedente referitoare la intenţiile de vot în cele trei landuri unde se va desfăşura scrutinul, respectiv Baden-Württemberg, Renania-Palatinat şi Saxonia-Anhalt. Pe de o parte se remarcă diminuarea intenţiilor de vot pentru conservatorii cancelarului Angela Merkel, scădere şi mai pronunţată în cazul social-democraţilor, iar pe de altă parte ies în evidenţă şansele mari ale partidului eurosceptic şi antiimigraţie Alternativa pentru Germania (AfD) de a intra în parlamentele regionale din cele trei landuri.

Astfel, conform sondajului prezentat de ZDF, în landul Baden-Württemberg, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel este cotată cu 30% din intenţiile de vot, faţă de 39% cât a avut la alegerile din 2011, în timp ce Partidul Social - Democrat (SPD) se află la numai 13%, cu zece puncte procentuale mai puţin comparativ cu rezultatul de acum cinci ani. Pe primul loc în intenţiile de vot din acest land se află Verzii (care în prezent conduc guvernul regional împreună cu social-democraţii), cu 32%, în creştere faţă de 2011, când au obţinut 24,2%. Cât despre AfD, partid creat în 2013, el are în sondaj 11%, procent care i-ar asigura intrarea în parlamentul regional.

În Saxonia-Anhalt, land situat în fosta Germanie de Est şi guvernat acum de o coaliţie între conservatori şi social-democraţi, marele perdant în sondaje este SPD, care ajunge la 15%, faţă de 21,5% cât a avut în 2011, în timp ce CDU se menţine la 36%. Însă aici AfD ar putea deveni a doua forţă politică, dacă alegerile vor confirma procentul de 17% din sondaje.

Formaţiunile CDU şi SPD îşi păstrează amândouă popularitatea doar în landul Renania-Palatinat, având în sondaje 34% şi respectiv 36%, însă şi aici AfD a progresat, ajungând la 9%, în timp ce Verzii au înregistrat un regres considerabil, fiind cotaţi acum la numai 6% din intenţiile de vot, după ce în 2011 au obţinut 15,4%. O cercetare separată publicată de postul N24 relevă că marea majoritate a germanilor au senzaţia unei diluări a profilului SPD după ce această formaţiune a intrat la guvernare alături de CDU. Astfel, 73% dintre cei intervievaţi consideră că social-democraţii ar trebui să se preocupe mai mult de 'oamenii simpli' şi să se diferenţieze clar de conservatorii cancelarului Angela Merkel. În ce priveşte progresul AfD, 51% dintre cei intervievaţi afirmă că nu se tem de posibila intrare a acestui partid în cele trei parlamente regionale, ceilalţi 49% susţinând că sunt îngrijoraţi de o asemenea evoluţie. Înaintea difuzării acestor sondaje încă unul a fost publicat şi de televiziunea publică ARD, rezultatele ilustrând aceeaşi tendinţă, şi anume scăderea pronunţată a SPD şi - într-o măsură ceva mai mică - a CDU, precum şi avansul AfD, pentru care estimează procente cuprinse între 9% şi 19%, anunţă Agerpres.