Siria: Rebelii preiau controlul asupra unui punct de trecere a graniţei cu Irakul (OSDO)

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 05-03-2016 01:39

Un grup de rebeli sirieni au preluat controlul vineri seară asupra unui pod la Al Tanaf, punct de trecere a frontierei cu Irakul vecin, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP. 

Aceşti rebeli au pătruns pe teritoriul Siriei dinspre Iordania, unde s-au antrenat, după care s-au deplasat spre Al Tanaf a cărui parte irakiană este controlată de luptători din organizaţia Statul Islamic (SI), potrivit acestui ONG care dispune de o vastă reţea de informatori în Siria. 

În luna mai, SI a cucerit integral oraşul antic Palmira, dar şi Al Tanaf, până la acea dată ultimul punct de trecere a frontierei dintre Siria şi Irak aflat în mâinile regimului Bashar Al-Assad. 

Bombardamente aeriene ale coaliţiei conduse de Statele Unite au forţat însă retragerea luptătorilor SI din partea siriană a punctului de trecere, facilitând astfel înaintarea rebelilor, a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. 

"Unii dintre aceşti rebeli sunt originari din provincia Deir ez-Zor, din apropierea graniţei cu Irakul, şi au fost alungaţi din casele lor de SI, în timp ce alţii vin de la Homs şi Qalamoun", lângă Damasc, a explicat el.

De-a lungul frontierei siriano-irakiene SI mai controlează punctul de trecere central şi strategic de la Abu Kamal, iar rebelii kurzi pe cel de la Yarabiah, mai spre nord. 

În vară, SI a pierdut controlul, în folosul forţelor kurde, asupra punctului de trecere de la Tal Abyad, la graniţa dintre Siria şi Turcia.AGERPRES