Irakul, la un pas de un dezastru biblic: Totul atârnă de 'un fir de aţă' / VIDEO

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 11-03-2016 19:00

Peste un milion de oameni vor muri înecați și alte câteva milioane vor fi evacuați dacă barajul de la Mosul cedează, scrie The Guardian. Riscul este „serios și fără precedent”, a avertizat, săptămâna trecută, ambasada SUA la Bagdad.

Vezi şi: Vladimir Putin se implică după ce Maria Şarapova a fost prinsă dopată: Ce a decis președintele

11 miliarde de metri cubi de apă din râul Tigru se vor revărsa în cazul în care barajul - deja fisurat - nu va mai rezista. Construit din ghips solubil, în 1986, barajul nu a fost niciodată una dintre cele mai stabile structuri, având permanent nevoie de lucrări de întreținere și consolidare. Lucrurile s-au schimbat radical după ce militanții grupării Stat Islamic au preluat controlul asupra barajului, în 2014, iar echipamentele de construcții au dispărut. Kurzii i-au alungat după șase săptămâni, dar acum zona este prea aproape de linia frontului și învingătorii sunt mai procupați să lupte decât să se apuce de consolidat barajul.

Citeşte şi: DOLIU uriaș în sportul mondial: Iolanda Balaș a încetat din viață

„Barajul este într-o situație foarte periculoasă”, a spus dr. Nasrat Adamo, fostul inginer șef al structurii. „Inundațiile prevăzute pentru martie și aprilie vor ridica apa la niveluri îngrijorătoare. Simt că barajul va ceda cândva pe viitor”, a adăugat acesta. „Încercăm să determinăm în prezent care este probabilitatea ca barajul să se prăbușească... Tot ce știm este că dacă se va întâmpla, se va petrece repede și asta e rău”, declara, la începutul anului, Sean MacFarland, șeful coaliției conduse de SUA care lansează lovituri aeriene asupra pozițiilor grupării Statul Islamic din Siria și Irak, spune Digi 24.