UE suspendă ajutorul financiar acordat statului Burundi

Autor: Roxana Popa, Redactor
Publicat: 15-03-2016 07:44
Actualizat: 15-03-2016 07:48

Uniunea Europeană a anunţat luni suspendarea ajutorului financiar acordat guvernului burundez, după ce a ajuns la concluzia că statul african nu a depus suficiente eforturi pentru a soluţiona conflictul politic din ţară, soldat cu peste 400 de morţi, relatează Reuters.

Conflictul politic din Burundi a izbucnit în aprilie 2015, după ce preşedintele ţării, Pierre Nkurunziza, şi-a anunţat intenţia de a candida pentru un al treilea mandat. Ca reacţie la intenţia lui Nkurunziza, au fost organizate proteste stradale, ce au dus la o serie de violenţe soldate cu peste 400 de morţi.

Consiliul European a anunţat luni că a întrerupt negocierile cu Burundi şi că angajamentele propuse de guvernul burundez nu sunt suficiente în vederea soluţionării conflictului din ţară pentru a fi susţinute de UE, potrivit Mediafax.

Uniunea Europeană acordă jumătate din bugetul anual al statului Burundi şi a impus sancţiuni unor oficiali din cercul de apropiaţi al preşedintelui Nkurunziza.

Neven Mimica, comisarul UE pentru dezvoltare şi cooperare internaţională, a declarat că UE va continua să furnizeze statului asistenţă de urgenţă şi are proiecte pregătite pentru a asigura serviciile de bază pentru populaţie, dar nu-şi va mai direcţiona resursele financiare către guvernul burundez.

Decizia luată de UE va fi reevaluată de cel puţin două ori în cursul anului.