UE a găsit soluţia pentru războiul din Siria: Ce a spus Federica Mogherini

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 23-03-2016 23:25

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, s-a întâlnit miercuri la Geneva cu reprezentanţii regimului sirian şi ai opoziţiei pentru a-i îndemna să încheie pace în interesul ţării lor şi al Europei, relatează AFP. La o zi după atentatele de la Bruxelles, "trebuia să le transmit mesajul că este important pentru sirieni, dar şi pentru europeni, ca procesul (de pace) să înceapă, să funcţioneze şi să reuşească", a declarat ea în cursul unei conferinţe de presă.

"Trebuie să intre fără întârziere în procesul politic, fără să se joace, în spirtul de a găsi o soluţie", a adăugat ea. În opinia sa, încheierea conflictului din Siria va permite "concentrarea asupra luptei împotriva Daech", gruparea Statul Islamic (SI), care ţine sub control vaste teritorii din Siria şi Irak şi care a revendicat atentatele din Belgia. Şeful delegaţiei Damascului, Bashar al-Jaafari, şi-a exprimat satisfacţia pentru întrevederea cu Federica Mogherini. "Este o primă întâlnire directă cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene" după mai mulţi ani, a menţionat el.

Aceasta înseamnă că "atacurile de la Bruxelles au deschis ochii europenilor asupra necesităţii de a schimba grila de lectură şi a face o prioritate din lupta împotriva terorismului", a dat asigurări Bashar al-Jaafari. De la declanşarea conflictului din Siria în 2012, UE cere plecarea de la putere a preşedintelui Bashar Al-Assad, pe care îl consideră responsabil pentru răul făcut poporului său, şi a rupt orice legături cu regimul acestuia. "Nu este nicio schimbare a poziţiei UE legată de regim", a răspuns Federica Mogherini. "Când insist asupra importanţei unei tranziţii politice, cred că sunt suficient de clară", a adăugat ea, subliniind că UE continuă să sprijine opoziţia, anunţă Agerpres.