Bilanţ îngrijorător al Inspecţiei Judiciare: Mii de sesizări disciplinare

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 25-03-2016 16:26

Inspecţia Judiciară a înregistrat, anul trecut, 7.215 sesizări în materie disciplinară, în creştere faţă de 2014, când au fost 6.604. Potrivit raportului IJ pe anul 2015 prezentat vineri şeful IJ, Lucian Netejoru, din totalul sesizărilor, la finalizarea verificărilor prealabile, 5.751 de sesizări au fost clasate, prin rezoluţie, pentru inexistenţa indiciilor de săvârşire a vreunei abateri.

La finalizarea cercetării disciplinare, 51 de sesizări au fost admise (0,71% din total sesizări), dintre care 40 privind judecători şi 11 procurori, iar 68 de sesizări au fost respinse. Au fost trimişi în judecată disciplinară de IJ 41 de judecători (30 acţiuni disciplinare) pentru 65 de abateri disciplinare şi 12 procurori (11 acţiuni disciplinare) pentru 23 de abateri. CSM a soluţionat 30 de acţiuni disciplinare privind judecători, pentru 39 de abateri (din care 30 sancţionate şi nouă respinse) şi opt privind procurori, pentru 16 abateri (nouă sancţionate şi şapte abateri respinse).

În ceea ce priveşte sancţiunile disciplinare aplicate de CSM judecătorilor, în opt cazuri s-a emis avertisment, în 13 - diminuarea indemnizaţiei lunare brute, în patru cazuri - suspendarea din funcţie şi în cinci cazuri - excluderea din magistratură. Procurorii au fost sancţionaţi de CSM cu avertisment în şase cazuri, cu diminuarea indemnizaţiei lunare brute în două cazuri şi cu suspendarea din funcţie într-un caz. În ceea ce priveşte deontologia profesională, au fost înregistrate patru sesizări referitoare la posibila încălcare a Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor, din care trei din oficiu. CSM a admis o sesizare şi a respins două.

În domeniul bunei reputaţii a judecătorilor şi procurorilor în funcţie, în 2015 au fost înregistrate şapte sesizări (privind cinci judecători şi doi procurori), toate soluţionate de CSM (cinci respingeri şi două clasări). Pentru apărarea independenţei sistemului judiciar, au fost 36 de sesizări (17 privind judecători şi 19 privind procurori), dintre care 35 soluţionate de CSM (28 admise, şase respinse, o conexare). Referitor la apărarea reputaţiei profesionale, a independenţei şi imparţialităţii magistraţilor, au fost formulate 27 de cereri (20 de judecători şi şapte de procurori), dintre care 21 soluţionate de CSM (nouă admise, cinci respinse, cinci retrase şi două renunţări), spune Agerpres.