Raed Arafat 'scutură' raportul Colectiv

Autor: Roxana Popa, Redactor
Publicat: 28-03-2016 14:08
Actualizat: 28-03-2016 15:17

Ambulanţele private au făcut parte din Planul Roşu, fiind utilizate pentru intervenţia la urgenţele curente, a precizat luni Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă în Punctul de vedere la raportul Corpului de control al premierului cu privire la intervenţia din club Colectiv. 

"Această abordare a ambulanţelor private a avut logica ei având în vedere că acestea nu sunt standardizate şi interoperabile cu cele ale SABIF şi ISUBIF, ceea ce ar fi generat dificultăţi în tratarea victimelor. Urgenţele curente ale populaţiei Bucureştiului şi judeţului Ilfov trebuiau şi ele asigurate, acest lucru realizându-se prin intervenţia deloc de neglijat a serviciilor private", precizează DSU, potrivit Agerpres

Potrivit reprezentanţilor DSU, în cazul unor situaţii de urgenţă de amploare în care sunt implicate în asigurarea răspunsului mai multe agenţii cu atribuţii în domeniu, pe partea de comunicare se aplică principiul vocii unice. 

DSU precizează că a comunicat datele obţinute din rapoartele primite din partea instituţiilor aflate în coordonare. 

"Anumite neconcordanţe între raportările SABIF şi ISUBIF au fost sesizate şi de către DSU, motiv pentru care aşa cum am informat şi Corpul de control s-a solicitat Serviciului de Telecomunicaţii Speciale accesul la înregistrările SNUAU 112 legate de incident începând cu primul apel până în momentul finalizării transferurilor interspitaliceşti ale pacienţilor. STS ne-a transmis faptul că este necesar să solicităm avizul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică deoarece înregistrările constituie probatoriu în dosarul de cercetare. În urma solicitării adresate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie DSU nu a primit niciun răspuns", se arată în Punctul de vedere al departamentului. 

DSU subliniază că sistemul de urgenţă din România este apreciat ca fiind unul din cele mai performante sisteme de urgenţă, astfel de evaluări fiind menţionate atât în reportaje şi emisiuni realizate de televiziuni internaţionale (National Geographic, TV5, TVE), cât şi în documentele oficiale elaborate de organisme internaţionale sau experţi (Banca Mondială, OMS, World Rescue Organization, Ian Cameron expert Protecţie Civilă şi Media Adviser în cadrul National Steering Committe for Warning and Informing the Public al Guvernului Marii Britanii). 

Potrivit DSU, "afirmaţia 'sistemul de intervenţie trebuie reformat radical' este una extrem de serioasă şi trebuie clarificată".