NATO se teme că Rusia va ataca țările baltice: Ce măsuri cer americanii

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 29-03-2016 21:22
Actualizat: 29-03-2016 22:23

NATO trebuie să-şi ridice activitatea de patrulare în zona statelor baltice la nivelul unei forţe pregătite de luptă care să fie capabilă să apere ţările respective pe timp de război, a anunţat marţi, la Vilnius, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, informează Reuters.

Forţa aeriană multinaţională a NATO ce patrulează spaţiul aerian al Estoniei, Letoniei şi Lituaniei a fost dublată la opt avioane după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea.

Citește și: O vedetă de muzică ușoară, filmată făcând videochat / VIDEO 18+

''Cred că Alianţa trebuie să fie pregătită pentru misiunea de apărare aeriană şi, desigur, noi ca militari avem în vedere acea capabilitate. Forţele de patrulare aeriană şi cele de apărare aeriană sunt concepute pentru două situaţii diferite. Patrularea spaţiului aerian baltic este o misiune pe timp de pace'', a spus Breedlove, care îşi încheie în curând mandatul, el urmând a fi înlocuit de generalul Curtis Scaparrotti.

În total aproximativ 600 de militari americani sunt prezenţi în ţările baltice şi Polonia începând din aprilie 2014.

Citește și: Imaginile care au scandalizat: O polițistă a pus poze cu ea goală pe Facebook

Într-un discurs rostit în Estonia în 2014, preşedintele american Barack Obama a afirmat că Alianţa Nord-Atlantică va contribui la protejarea independenţei celor trei ţări baltice, care s-au desprins din fosta Uniune Sovietică la începutul anilor '90.

Estonia, Letonia şi Lituania, care au aderat atât la NATO, cât şi la Uniunea Europeană în 2004, au solicitat prezenţa permanentă a cel puţin unui batalion NATO în fiecare dintre teritoriile celor trei ţări. În general, un batalion NATO poate avea între 300 şi 800 de militari, notează agenţia de presă Reuters.

Citește și: DEMISIE cu SCANDAL la Antena 3: Acuzații grave la adresa unei vedete

''Noi nu mai dorim ca forţe multinaţionale să fie prezente doar ca măsură de asigurare sau pentru vizibilitate politică. Dorim forţe de descurajare, înţelegând clar prin aceasta faptul că ele vor interveni în cazul unui atac convenţional. Problema apărării aeriene este reală. Este evident că în cazul unui conflict militar în zona baltică nu vor fi suficiente nici patru, nici opt avioane'', a spus şeful Statului Major al armatei lituaniene, generalul Jonas Zukas, informează agerpres.ro.

Citește și: Vestea lunii pentru Simona Halep: Ce a aflat în această seară