Parlamentarii pun presiune pe DNA, acuză Kovesi

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 10-04-2016 10:37
Actualizat: 10-04-2016 11:36

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, spune că respingerea de către Parlament a cererilor de urmărire penală, reținere și arestare a unor depuțați și senatori reprezinta "un fel de presiune" asupra procurorilor.

Afirmația a fost făcută în contextul în care Kovesi a răspuns unei întrebări legate de motivul pentru care se fac presiuni asupra sa.

"Dumneavoastra ce credeti, de ce? Cred ca anchetele DNA din ultimii ani au aratat ca procurorii sunt curajosi, activi, indiferent de pozitia pe care cineva o are, indiferen de averea pe care o are. Probabil sunt persoane deranjate de anchetele noastre, nu este prima oara cand se incearca intimidarea procurorilor DNA. Sunt presiuni directe prin declaratii publice, presiuni prin incercarea de modificare a legii si respingerea cererilor din Parlament putem considera un fel de presiune, unii fac plangeri la Inspectia Judiciara", a declarat Kovesi la ProTV.

"Presiuni externe ar fi si declaratiile publice pe care le fac persoanele pe care le cercetam, persoane cu functii importante. Am vazut situatii in care dupa au iesit din DNA s-au dus la TV si au comentat dosarul", a adăugat șefa DNA.

Kovesi a precizat ca o "vulnerabilitate" la adresa DNA reprezinta "riscul ca anumite instrumente legislative" sa fie modificate in Parlament si a spus ca a avut de multe ori "surpriza" ca in Parlament sa apara amendamente pe ultima suta de metri la legislatia penala.

"Procurorii din DNA au suficienta maturitate si curajosi si nu se lasa intimidati de aceste presiuni", a mai spus procurorul-sef al DNA.

VEZI SI:

Cine urmează să fie dărâmat de DNA? Răspunsul Laurei Codruța Kovesi