DEZVĂLUIRI Servicii secrete au utilizat serviciile Mossack Fonseca în Mega-scandalul Panama Papers

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 12-04-2016 06:17

Agenţi secreţi din mai multe ţări, inclusiv intermediari ai CIA americane, au recurs la serviciile firmei panameze Mossack Fonseca, aflată în centrul scandalului "Panama Papers", pentru a-şi ascunde activităţile, relatează marţi cotidianul german Süddeutsche Zeitung, citat de AFP.

Vezi și: ȘOC în sportul românesc: Una dintre cele mai bune sportive a fost prinsă DOPATĂ

"Agenţi secreţi şi informatorii lor au utilizat în mare măsură serviciile firmei" din Panama, scrie cotidianul din München (sud). 

Potrivit Süddeutsche, "agenţii au deschis societăţi fictive pentru a-şi ascunde acţiunile... Printre aceştia se numără de asemenea intermediari apropiaţi CIA", Agenţia Centrală de Informaţii din Statele Unite. 

În "clientela" Mossack Fonseca figurează de asemenea "unii actori" care s-au ocupat de vânzări secrete de arme către Iran în anii 1980 (afacerea numită "Iran-Contra"), un scandal implicând vânzări secrete de arme americane Teheranului având ca scop eliberarea de ostatici americani din Liban şi a ajuta financiar "Contras" din Nicaragua, afirmă ziarul. 

"Panama Papers" mai arată că chiar "actuali sau foşti înalţi responsabili ai serviciilor secrete din cel puţin trei ţări... Arabia Saudită, Columbia şi Ruanda" figurează printre clienţii cabinetului de avocatură din Panama, mai scrie Süddeutsche. 

Printre ei, şeicul Kamal Adham, fostul şef al informaţiilor saudite decedat în 1999 şi care "în anii '70", era văzut ca "unul dintre principalii interlocutori ai CIA" în Orientul Mijlociu, mai afirmă cotidianul din Munchen. 

Al doilea cotidian din Germania în ceea ce priveşte vânzările, Süddeutsche Zeitung a primit de la un informator anonim peste 11 milioane de documente provenind de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca şi care scot la iveală secretele financiare ale celor bogaţi şi puternici din întreaga lume, aminteşte France Presse. 

Cotidianul liberal de stânga a partajat această bogăţie de informaţii cu Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), care regrupează zeci de organisme în lume.AGERPRES