China protestează față de statele din G7

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 13-04-2016 19:32

Ministerul chinez de externe i-a convocat miercuri pe diplomaţi din statele membre ale G7 pentru a le transmite nemulţumirea autorităţilor de la Beijing faţă de o declaraţie asupra Mării Chinei de Est semnată de şefii diplomaţiilor acestor ţări, transmite AFP.

'Suntem preocupaţi de situaţia din Marea Chinei Orientale şi subliniem importanţa fundamentală a unei gestiuni şi a unei soluţionări paşnice a diferendelor', se menţionează în textul adoptat de miniştrii de externe din statele G7 (grup din care China nu face parte), la finalul unei reuniuni pe care au avut-o în Japonia, la Hiroshima.

Declaraţia nu face referire explicită la China, dar Beijingul revendică suveranitatea asupra cvasi-totalităţii insulelor din Marea Chinei de Est, zonă unde mai au pretenţii teritoriale Vietnam, Filipine, Malaezia, Taiwan şi Sultanatul Brunei.

În textul semnat de miniştrii de externe din G7 se mai solicită acestor ţări 'să se abţină la acţiuni precum ridicarea de construcţii artificiale sau de avanposturi militare' în Marea Chinei de Est.

Această referire pare a fi însă o aluzie la China, care a ridicat acolo insule artificiale, pe unele construind şi piste pentru avioane. Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, care a anunţat convocarea diplomaţilor străini, a apreciat că miniştrii de externe din statele G7 'nu ar fi trebuit să facă astfel de remarci'.

Ambasada Franţei la Beijing a confirmat pentru AFP că 'a existat un contact telefonic la nivel de ministru consilier', diplomatul al doilea în rang după ambasador, scrie agerpres.ro.