Dosarele Panama explodează la Hunedoara! Mircea Geoană cere anchetă națională

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 14-04-2016 20:41
Actualizat: 15-04-2016 12:03

Mircea Geoană a fost primul politician care a reacționat la ancheta celor de la RISE Project. Jurnaliștii de investigație au descoperit că un miliardar elvețian a obținut de la statul român dreptul de a exploata al doilea cel mai important zăcământ aurifer din România, printr-o firmă de tip offshore.

“Solicit o anchetă viguroasă din partea statului român în cazul exploatării celui de-al doilea zăcământ aurifer al țării după Roșia Montană, cel de la Rovina, Hunedoara. Dorim să aflăm în ce condiții a fost dată aprobarea de exploatare de anul trecut offshore-ului din Caraibe deținut de un controversat om de afaceri elvețian. Nu vreau să intru într-o zonă naționalistă, populistă, dar vreau sa aflu cum este posibil ca miliardari controversați să aibă acces la resurse minerale, naturale, strategice”, a spus Mircea Geoană la lansarea candidatului P.S.RO la Primăria Ploiești.

Firma offshore a obținut anul trecut licența de exploatare minieră la Rovina, județul Hunedoara, iar RISE Project a descoperit că magnatul Jean Claude Gandur a fost cel care a înființat-o prin avocații panamezi de la Mossack Fonseca. Compania stă la baza scandalului Dosarelor Panama, în care ar fi implicați politicieni și oameni de afaceri din toată lumea, inclusiv din România.

“Dosarele Panama reprezintă un șoc în România precum criza financiară din 2008-2009. Bogații planetei, inclusiv miliardarii români, joacă după alte reguli decât omul obișnuit. Pentru dânșii există taxe plătite mai mult sau mai puțin transparent, pentru omul de rând există taxe plătite la timp, cu penalități”, a spus liderul P.S.RO.

Zăcământul de la Rovina, Hunedoara, se desfășoară pe o suprafață 94 de kilometri pătrați și se află la o distanță de aproximativ 50 km de Roșia Montană. Geologii estimează că în cele trei perimetre care alcătuiesc exploatarea s-ar găsi o rezervă de aproximativ 180 de tone de aur și 400 de mii de tone de cupru, dezvăluie jurnaliștii de investigație.