Resorturile unui preşedinte pe care deja l-a îngropat toată lumea

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 15-04-2016 09:36

Acesta  este titlul cu care deschide ediția Le Monde dupa apariţia televizată a președintelui François Hollande la postul de televiziune France 2. Interviul are loc într-o perioadă deloc propice pentru François Hollande din punct de vedere al simpatiei electoratului.

Cota de popularitate a preşedintelui este extrem de scăzută. François Hollande a răspuns întrebărilor primite de la cetățenii francezi în contextul în care sondajele arată că 76% dintre francezi cred că Hollande nu ar trebui să candideze pentru un nou mandat anul viitor scrie Le Monde, potrivit rfi.ro.

Mai mult, datele indică faptul că Hollande a atins un nou minim, fiind acum cel mai puțin popular președinte francez din toate timpurile. În intervenția televizată, François Hollande a ținut să dea asigurări francezilor că vor avea o viață mai bună, insistând asupra faptului că politicile pe care le aplică produc și vor produce rezultate în continuare.

The Guardian observă într-un comentariu ca François Hollande nu are probleme doar din cauza stagnării economice şi a ratei mari de şomaj, care a ajuns acum la 10% şi continuă să crească. Imaginea lui Hollande e afectată şi de reforma în domeniul muncii, cea care a scos studenţii în stradă, organizaţi în deja celebra mişcare Nuit debout – în care francezi de stânga, dezamăgiţi de clasa politică ocupă pieţele în timpul nopţii pentru a dezbate viitorul societăţii.

Ales în 2012 cu sloganul "Schimbarea este acum" lui François Hollande îi este destul de greu să se ridice acum la înălţimea promisiunilor făcute în urmă cu 4 ani comentează editorialiştii Le Monde. Tot ei amintesc însă ca Hollande mai are un an la dispoziţie să astupe vidul.