Un nou conflict între Israel şi Liga Arabă: De la ce a pornit scandalul

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 18-04-2016 19:07

Liga Arabă a calificat luni drept 'încălcare flagrantă' a rezoluţiilor ONU declaraţiile premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a asigurat că ţara sa nu se va retrage niciodată din teritoriul ocupat pe platoul Golan, transmite agenţia EFE.

Într-un comunicat emis de organizaţia panarabă este criticată şi organizarea şedinţei de duminică a Cabinetului israelian chiar pe platoul Golan. 'Acest pas provocator şi declaraţiile iresponsabile ale premierului israelian exprimă aroganţa şi intransigenţa guvernului extremist şi reacţionar al Israelului, ce acţionează ca un stat care se află deasupra legii', se mai arată în comunicatul Ligii Arabe, care acuză de asemenea Israelul că desconsideră toate înţelegerile şi convenţiile internaţionale.

Pe de altă parte, organizaţia panarabă a cerut comunităţii internaţionale să exercite presiuni asupra Israelului pentru a aplica toate rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU care cer statului evreu să se retragă din teritoriile arabe ocupate, incusiv de pe înălţimile Golan. La rândul său, Damascul consideră că decizia guvernului israelian de a-şi ţine şedinţa pe platoul Golan este un lucru 'grav' şi o 'provocare', solicitând totodată Consiliului de Securitate al ONU să condamne această acţiune.

Armata israeliană a ocupat înălţimile Golan în timpul conflictului armat cu statele arabe desfăşurat în anul 1967, cunoscut şi ca 'Războiul de Şase Zile', anunţă Agerpres.