UE aprobă o misiune de pregătire militară pentru Republica Centrafricană

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 19-04-2016 20:07

Uniunea Europeană a aprobat marţi crearea unei misiuni de pregătire militară care va ajuta reforma din domeniul apărării în Republica Centrafricană (CAR), după doi ani de violenţe între comunităţile musulmană şi creştină, relatează DPA.

Ţara s-a confruntat cu violenţe intercofesionale după ce rebelii musulmani Seleka l-au îndepărtat de la putere pe preşedintele de atunci, Francois Bozize, creştin, în martie 2013. Mii de persoane au fost ucise şi aproximativ un milion strămutate în urma conflictului. Misiunea îşi va avea baza în capitala Bangui şi va funcţiona iniţial pentru doi ani, potrivit unei declaraţii difuzate de UE la o reuniune a miniştrilor apărării. Misiunea va acţiona pentru formarea unei armate 'modernizate, eficiente, incluzive şi democratice'.

Decizia survine unei misiuni de consultanţă a UE, stabilită în martie 2015, pentru a ajuta CAR să-şi reformeze armata, după ce blocul celor 28 a trimis soldaţi pentru a ajuta la menţinerea păcii alături de forţele ONU, ale Uniunii Africane şi cele franceze. Operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii în CAR şi-au atras condamnarea fermă în ultimele luni ca urmare a acuzaţiilor privind peste 140 de cazuri de abuz sexual de către soldaţii staţionaţi acolo, conform Agerpres.