Rusia îşi arată muşchii: Întoarce spatele celor de la FMI

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 19-04-2016 23:10

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a susţinut marţi în faţa Dumei de Stat că a reuşit să stabilizeze economia, în pofida recesiunii rezultate în urma prăbuşirii preţului petrolului şi a sancţiunilor occidentale, şi a promis că nu va creşte impozitele mai devreme de anul 2018, consemnează agenţia EFE. 'Nu vom face reforme pe seama oamenilor', a spus Medvedev, care consideră că economia Rusiei a reuşit să se adapteze noii realităţi create de scăderea preţului petrolului şi gazelor naturale.

El a admis că Rusia are nevoie de reforme structurale profunde pentru a-şi diminua dependenţa de exporturile de hidrocarburi, dar a insistat că aceste reforme nu trebuie să afecteze societatea. 'Orice intensificare a reformelor va amplifica şi fenomenele de criză şi le va prelungi de-a lungul mai multor ani', a indicat şeful executivului de la Moscova, care a subliniat că preferă o abordare mai conservatoare a acestor transformări. 'Am reuşit să evităm tăieri în bugetul pe anul 2016, ceea ce părea inevitabil la începutul anului. Nu intenţionăm să rectificăm bugetul în acest exerciţiu', a adăugat el, precizând de asemenea că nici nu doreşte să crească impozitele mai devreme de anul 2018. Medvedev a susţinut că a evitat creşterii impozitelor întrucât s-a reuşit sporirea cu 60% a veniturilor la buget din activităţile diferite de exploatarea resurselor de hidrocarburi. 'Nu suntem ca alte state - sau cum am fost chiar noi la începutul anilor '90 - cu mâna întinsă sperând să vină FMI-ul să-i dea bani. Nu avem probleme cu banii', a conchis Medvedev, în aplauzele deputaţilor Dumei de Stat.

Însă după ce la sfârşitul lunii ianuarie rubla s-a devalorizat în raport cu dolarul la cel mai scăzut nivel istoric, tot Medvedev a declarat în februarie că ministerele şi structurile statale vor fi nevoite să taie din cheltuieli şi să-şi reducă personalul pentru a face faţă crizei, iar preşedintele Vladimir Putin a promulgat atunci un act normativ ce prevede creşterea taxelor pe carburanţi. Ulterior, în martie, Dmitri Medvedev a anunţat că a definitivat planul anticriză menit să combată recesiunea provocată de prăbuşirea preţului petrolului, dar a admis că încă nu există fonduri suficiente pentru a-l putea implementa în totalitate. Planul prezentat cuprinde circa 120 de măsuri împărţite în două mari capitole, unul destinat sprijinirii populaţiei şi a sectoarelor economice afectate substanţial de criză (agricultura, sectorul auto, industria uşoară, construcţiile şi transporturile), iar celălalt reformele structurale, inclusiv privatizări.

Cât despre echilibrul bugetar şi stabilitatea sectorului bancar, unii experţi sugerează că acestea au fost realizate cu preţul unei diminuări semnificative a rezervelor valutare ale statului rus, anunţă Agerpres.