Consiliul NATO-Rusia se reunește în premieră după o pauză de doi ani

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 20-04-2016 14:17

Consiliul NATO-Rusia se reuneste miercuri, pentru prima oara dupa o pauza de doi ani, în încercarea de a detensiona situația în zona Marii Baltice și în estul Ucrainei, informeaza site-ul postului France24, potrivit Mediafax.

Consiliul NATO-Rusia are loc pentru prima data dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, în anul 2014, când în semn de protest, Alianța Nord-Atlantica a întrerupt toate legaturile cu Moscova.

Relațiile s-au înrautațit semnificativ în perioada scursa de la ultima reuniune, iar în ultima luna, forțele NATO și cele aparținâd Rusiei au fost implicate în doua incidente în Marea Baltica.

La începutul lunii, mai multe avioane ruse au survolat la mica înalțime un distrugator american în Marea Baltica, iar Statele Unite au catalogat aceste manevre drept "simulari ale unui atac". Doua zile mai târziu, un avion militar american a fost interceptat de un avion de vânatoare rus.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a caracterizat manevrele avioanelor ruse drept "nesigure" si "lipsite de profesionalism".

Ambasadorii celor 28 de state membre NATO se întâlnesc, la Bruxelles, cu reprezentanții Rusiei, pentru a discuta despre situația din Ucraina, îmbunatațirea cooperarii militare și razboiul din Afganistan.

Rusia acuza Alianța Nord-Atlantica pentru deteriorarea relațiilor, ca urmare a desfasurarii de trupe în țarile est-europene, multe dintre acestea pledând pentru o mai mare susținere din partea statelor vestice.

Reprezentantul rus la discuții, Alexander Grushko, a declarat ca va protesta fața de activitatea NATO în apropierea frontierelor Rusiei.