Este nevoie de intensificarea luptei anti-corupție prin creșterea pedepselor

Autor: deputat Andrei Sava
Publicat: 21-04-2016 13:12

Am depus în Parlamentul României ieri, 20 aprilie a.c., două inițiative de modificare a Codului Penal prin care limitele pedepselor pentru infracțiunile de dare și luare de mită și trafic de influență sunt majorate. Astfel, conform celor două proiecte, pentru infracțiunea de luare de mită pragurile de pedeapsă cresc de la 3 și 10 ani la 4 și 12 ani, iar pentru infracțiunea de trafic de influență este propusă creșterea pragurilor de la 2 și 7 ani la 3 și 9 ani.

Lupta anti-corupție în România nu este doar un instrument de soft-power în relațiile externe, ci și un veritabil proiect de însănătoșire a spațiului public românesc, cu precădere a celui politic. În ultima perioadă de timp, instituțiile abilitate au contribuit semnificativ la diminuarea flagelului corupției, dar procesul trebuie sprijinit în continuare. În ciuda unor tendinţe pozitive observate atât de Ministerul Justiţiei, cât şi de organisme consacrate de monitorizare a fenomenului corupţiei, luarea și darea de mită rămân una din cele mai mari vulnerabilități ale țării noastre. Este nevoie în continuare de cât mai multe iniţiative solide care să dovedească o preocupare reală a tuturor actorilor societăţii în a sedimenta o cultură a integrităţii în România.

În același timp, conform datelor prezentate de mass-media, unul din trei primari de municipiu are probleme cu legea. În ciuda valurilor de punere sub urmărire, punere sub acuzare sau rețineri ale unor numeroși edili din ultimii 3 ani, fenomenul nu se oprește. Cu ajutorul mass-media aflăm în continuare de nenumărate surprinderi în flagrant delict  ale unor funcționari care solicită mită. De aceea este nevoie de o creștere a limitelor pedepselor pentru aceste infracțiuni pentru a inhiba suplimentar aceste comportamente ilegale care aduc grave prejudicii bugetului public și care afectează imaginea României în lumea democratică.

Prin aceste modificări este încurajată și latura preventivă a luptei anti-corupție, având în vedere că pedepsele prea mici de acum nu îi împiedică pe funcționari să comită în continuare fapte de corupție, deși de multe ori prejudiciile generate de aceste fapte sunt foarte mari. Nu în ultimul rând, prin aceste modificări legislative instituțiile abilitate ale statului primesc susținere și instrumente suplimentare pentru a combate fenomenul corupției.