Acuzații la adresa Guvernului Cioloș: Poartă responsabilitatea respingerii României de la Eurovision

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 22-04-2016 14:38

European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume, care reprezintă interesele a 73 de posturi TV din 56 de ţări, a anunţat astăzi că România a fost exclusă de la Eurovision din cauza datoriilor de 16 milioane de franci elveţieni, acumulate din ianuarie 2007 până în prezent. Deşi televiziunea publică a achitat taxa de participare curentă pentru ediţia din 2016, restanţele extrem de mari au făcut imposibilă acceptarea ţării noastre în concurs.

Guvernul Cioloş poartă responsabilitatea enormă atât a respingerii României de la Eurovision, cât şi a decredibilizării ţării noastre la nivel european şi internaţional, susține președintele Comisiei de Cultură, Gigel Știrbu, într-un comunicat de presă remis redacției.

În ultimele săptămâni, reprezentanţii EBU s-au adresat Guvernului României şi Ministerului de Finanţe cu rugămintea de a găsi o soluţie pentru a achita măcar

10 milioane de franci elveţieni din restanţa acumulată. Purtătorul de cuvânt al Guvernului ne liniştea acum câteva zile spunând că se va găsi o soluţie. Iată că Guvernul nu a fost capabil să o găsească.

În aceste condiţii, solicităm Guvernului Cioloş să se implice şi să găsească de urgenţă o soluţie care să permită participarea României la Eurovision. Noi întelegem grija Guvenului pentru balanţa financiară, însă a fi tehnocrat nu înseamnă să nesocoteşti interesele şi imaginea României în lume şi nici să desconsideri dreptul românilor de a avea acces la programele televiziunii publice pe care aceştia o susţin din banii lor.

Criza internă a situaţiei de la TVR a degenerat într-o criză internaţională de imagine a României datorită deinteresului şi incapacităţii Prim-ministrului şi a Ministrului de Finanţe de a se implica şi a identifica o soluţie viabilă pentru redresarea postului public de televiziune. În același timp, PSD poartă responsabilitatea actualului blocaj în care se află TVR, întrucât s-a încăpățânat în decizia de a face o numire politică în fruntea instituției, conform principiului ”ori faceți ca noi, ori se aleagă praful”.

Atragem atenţia Guvernului că România nu este o societate comercială care poate fi gestionată doar pe bază de cifre, în termeni de profit şi pierdere. România are suflet, are oameni care muncesc şi au aspiraţii, oameni care cred în ţara lor şi se mândresc că sunt români, oameni care resimt în plan personal problemele ţării lor. Aceşti oameni au ieşit în stradă şi au oferit încrederea lor unui guvern tehnocrat de la care aşteaptă un răspuns pe măsură, conchide vicepreședintele PNL, Gigel Știrbu.