Germania va fi 'paralizată': Ce se va întâmpla săptămâna viitoare

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 22-04-2016 19:35

Sindicatul Verdi, unul din cele mai mari din Germania, a anunţat vineri că va organiza miercuri greve de avertisment pe mai multe aeroporturi din Germania, în special pe cele din Frankfurt şi Munchen, care vor avea drept consecinţe "întârzieri importante şi anularea mai multor zboruri", informează AFP. "Am decis să anunţăm cât mai curând aceste greve pentru ca pasagerii să se poată organiza şi să îşi modifice planurile din timp", a explicat un reprezentat al Sindicatului Verdi.

Potrivit unui comunicat de presă, aeroporturile din Frankfurt, München, Düsseldorf, Dortmund, Hanovra, precum şi cel comun din Koln/Bonn, vor fi afectate de această grevă, toate pentru cea mai mare parte a zilei de miercuri, cel puţin. Personalul de la sol, mecanicii, controlorii aerian şi pompierii de la aeroporturile menţionate sunt chemaţi să se alăture apelului la grevă lansat de Verdi, pentru a solicita o majorare a salariilor în sectorul public, de care aparţin. În mod normal grevele de avertisment constau în întreruperi punctuale ale lucrului timp de câteva ore. Însă deseori aceste greve de avertisment sunt doar o primă etapă a conflictului de muncă, fiind urmate de încetarea lucrului timp de mai multe zile, în ideea de a face presiuni asupra patronatului.

Verdi solicită o majorarea salarială de 6% pentru cei peste două milioane de angajaţi din sectorul public pe care îi reprezintă şi consideră drept "jignitoare" actualele negocieri salariale având în vedere că pe masa discuţiilor se află o propunere de majorare a salariilor cu 0,6% în 2016, urmată de o nouă majorare de 1,2% în 2017. După ce timp de zece ani piaţa muncii din Germania a înregistrat creşteri moderate de salarii, în ultimii ani au apărut solicitări de majorări mai mari. Aceste majorări de salarii au susţinut consumul primei economii europene, care în prezent a trecut în faţa exporturilor devenind principalul motor al creşterii economice, spune Agerpres.