Anunţ de ultimă oră de la Biroul Electoral Central: Ce s-a decis

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 29-04-2016 16:26

Autoritatea Electorală Permanentă a prezentat, vineri, aplicaţia informatică pe baza căreia se va face desemnarea operatorilor de calculator la secţiile de votare pentru alegerile locale. Vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ a informat, într-o conferinţă de presă, că vor fi aproximativ 23.000 de operatori ai sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la urne şi de prevenire a votului ilegal.

Muhuleţ a declarat că în luna ianuarie a fost demarată campania de recrutare a operatorilor de calculator. Au fost organizate sesiuni de recrutare, traininguri pentru testarea capacităţilor tehnice IT, fiind puse la dispoziţie o platformă şi un clip de promovare a acestui proiect, a precizat el. "În acest moment am reuşit să recrutăm un număr suficient de persoane pentru a acoperi toate cele aproximativ 18.600 de secţii de votare ce vor fi organizate la alegerile locale. Avem un număr de localităţi unde necesarul nu a fost atins, dar legea ne permite să mutăm operatorii dintr-o localitate într-alta şi, în această perspectivă, sperăm să nu fie probleme. (...) Acum prezentăm aplicaţia pe baza căreia vom face tragerea la sorţi a operatorilor de calculator, vom face repartiţia computerizată pe secţii de votare pe data de 5 mai", a explicat Muhuleţ, conform Agerpres.

El a arătat că fiecare secţie de votare va avea câte un operator de calculator. Dacă sunt secţii în care va fi afluenţă mai mare de alegători, va putea fi alocat şi un al doilea operator. "Numărul total de operatori de calculator pe care intenţionăm să-i utilizăm la aceste alegeri sunt numărul total al secţiilor de votare de 18.616 plus 20%, deci aproximativ 23.000 de persoane vor fi implicate la nivel naţional", a adăugat Muhuleţ.

 

Potrivit acestuia, operatorii de calculator în secţiile de votare vor fi extremităţile sistemului informatic de monitorizare a prezenţei şi de prevenire a votului ilegal.

 

"Acest sistem va facilita verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, va semnala tentativele de vot ilegal, va facilita exercitarea dreptului de vot, va asigura unicitatea înscrierii în listele electorale şi va agrega date statistice privind prezenţa la vot. (...) Pe baza sistemului de monitorizare a prezenţei la vot a fiecărui alegător nu vom mai discuta de vot ilegal, turism electoral", a susţinut Muhuleţ.

 

El a spus că operatorii de calculator vor fi plătiţi timp de cinci zile cu 85 lei/zi, impozabili, sumă stabilită prin Hotărâre de Guvern.

 

"Rolul operatorului este să preia actul de identitate, să-l scaneze, să comunice preşedintelui secţiei de votare mesajul pe care l-a primit, că vă regăsiţi în lista electorală a secţiei de votare la care v-aţi prezentat sau că sunteţi în ipostaza de a mai fi votat cineva în locul dumneavoastră, de a nu avea vârsta împlinită pentru a vota, de a avea drepturile suspendate şi atunci mesajele acestea sunt tratate de preşedintele secţiei de votare, înştiinţând organele de poliţie, refuzând să permită accesul la vot", a explicat Muhuleţ.

 

"În cadrul aplicaţiei se va face o desemnare automată, pe baza opţiunii persoanelor în localitatea şi judeţul în care aceştia doresc să fie desemnaţi, precum şi pe baza nivelului de cunoştinţe de operare de calculator. Desemnarea se va face la nivelul fiecărui judeţ prin selectarea aleatorie din lista de persoane admise la nivelul judeţului, pe baza opţiunii exprimate de acestea", a arătat şi directorul Direcţiei de informatică Adrian Dragomir.