Pentagonul se apără după ce armata americană a bombardat un spital din Afganistan

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 29-04-2016 20:30

Bombardarea de către armata americană a spitalului Medici fără Frontiere (MfF) de la Kunduz din Afganistan în octombrie anul trecut nu a fost o 'crimă de război' ci 'o succesiune de erori', a declarat vineri un înalt responsabil militar american citat de AFP. 'Ancheta a ajuns la concluzia că anumiţi membri ai personalului (militar) nu au respectat regulile de angajament şi dreptul conflictelor armate. În schimb, ancheta nu a stabilit că aceste erori constituie o crimă de război', a declarat generalul Joseph Votel, care a prezentat presei la Pentagon un raport foarte aşteptat privind rezultatele investigaţiei asupra acestui incident.

'Termenul de crimă de război este de obicei rezervat actelor intenţionate, faptului de a lua la ţintă în mod deliberat civili, locuri sau obiective protejate', a argumentat şeful Centrului operaţional al armatei americane (Centcom). Şi 'încă o dată, ancheta a stabilit că incidentul a rezultat dintr-o combinaţie de erori umane, erori procesuale şi greşeli tehnice şi niciunul dintre membrii personalului militar nu ştia că este pe cale să lovească un spital', a insistat generalul american, conform Agerpres.

 

Pe 3 octombrie anul trecut, un avion al forţelor speciale americane a bombardat spitalul MfF, în contextul în care forţele afgane încercau să obţină din nou controlul asupra Kunduz, oraş strategic care se afla la momentul respectiv în mâinile talibanilor. Raidul respectiv s-a soldat cu 42 de morţi.

 

Pentagonul a recunoscut în noiembrie că loviturile au fost rezultatul 'înainte de toate (...) al unor erori umane'. Această versiune a fost respinsă de MfF, care a acuzat 'o neglijenţă grosolană din partea trupelor americane şi încălcări ale dreptului de război'. ONG solicită încă de anul trecut deschiderea unei anchete internaţionale.