ALERTĂ MONDIALĂ Statul Islamic poate fabrica arme chimice

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 03-05-2016 22:45
Actualizat: 03-05-2016 23:43

Directorul general al OIAC a afirmat marţi că există dovezi care sugerează că organizaţia Statul Islamic (SI) este în stare să fabrice propriile arme chimice în Siria şi Irak, dovezi despre care a pus că sunt "extrem de îngrijorătoare", relatează AFP.

"Este posibil să le fi produs ei singuri, ceea ce este extrem de îngrijorător", a declarat Ahmet Uzumcu. "Aceasta înseamnă că au tehnologia, cunoştinţele şi acces la substanţele care pot fi utilizate pentru producerea de arme chimice", a continuat el.

Citește și: Asta e CEA MAI SCUMPĂ construcție de pe pământ / VIDEO

În februarie, directorul CIA, John Brennan, a afirmat la postul CBS News că luptătorii SI au capacitatea de a fabrica mici cantităţi de clor şi gaz muştar (iperită).

Coaliţia internaţională împotriva SI a desfăşurat la începutul lunii martie lovituri asupra instalaţiilor grupării, afectând "capacitatea SI de a produce arme chimice", potrivit purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.

Citește și: GAFĂ făcută de Klaus Iohannis: Biserica Ortodoxă o consideră la limita ereziei

Echipele de inspectori ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) au găsit dovezi potrivit cărora gaz muştar a fost folosit în august în Irak şi Siria, în special la Marea, în provincia Alep.

De mai multe luni, OIAC avertizează în legătură cu folosirea frecventă - fără a se pronunţa asupra responsabililor - a gazului sarin, iperitei sau clorului în luptele care devastează Siria de cinci ani şi au făcut peste 260.000 de morţi.

Citește și: Au fost descoperite 3 planete locuibile în apropiere de Pământ

"Există suspiciuni serioase că jihadiştii au fost în măsură să folosească" arme chimice, a subliniat Ahmet Uzumcu, refuzând să precizeze atacurile în cauză.

Pe 9 martie, un atac chimic asupra oraşului Taza, în nordul Irakului, atribuit jihadiştilor din SI, a ucis trei copii şi a rănit 1.500 de persoane, scrie agerpres.ro.

Citește și: Cum va fi împărțită averea lui Prince: Cine sunt persoanele care se bat pe banii fostului cântăreț

La începutul lunii aprilie, Rusia şi China au propus Consiliului de Securitate o rezoluţie vizând să împiedice cumpărarea de arme chimice de către grupuri extremiste din ţările vecine Siriei, ca Irakul şi Turcia, reaminteşte AFP.