Vineri, Izvorul Tămăduirii. Apa sfințită are puteri vindecătoare

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 06-05-2016 11:25

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte vineri, 6 mai, Izvorul Tămăduirii. În această zi, toţi creştinii merg la Casa Domnului pentru a fi parte a slujbei de sfinţire a apei. Marele praznic împărătesc nu are o dată fixă, dar este orânduit de Biserica Ortodoxă în Săptămâna Luminată, în prima vinere după Paște. În ziua acestui praznic împărătesc, preoții sfințesc apele care primesc puteri vindecătoare și alungă bolile și duhurile rele.

Pentru Biserica Ortodoxă, sfințirea Apei este o lucrare esențilă, deoarece sufletul  creștin s-a întrupat din apă și Duh.

Apa sfințită în ziua praznicului Izvorul Tămăduirii se numește Agheasma Mică. Sărbătoarea din Vinerea Luminată evocă  și un miracol împlinit în secolul al V-lea,  în apropierea Constantinopolului, pe vremea când Leon cel Mare era un simplu ostaș, înainte ca acesta să fie încoronat împărat .

Se spune că apa sfințită are putere vindecătoare.

După slujbă, credincioșii merg acasă și stropesc casele cu apa sfințită. Călugării armeni rostesc și o rugăciune, care are puteri uimitoare.

”Doamne Dumnezeule Atotputernic, doctorul sufletelor și vindecător al organismelor, iartă-ne fiecare păcat pe care l-am făcut accidental sau involuntar. Robul tău (numele) cer umil iertare, iluminare și vindecare. Luminează-ne ochii, curăță-ne corpul de orice boală și îndrumă-ne pe calea credinței tale sfinte. Doamne, ține departe toți dușmanii vizibili și invizibili și binecuvântat să fie Duhul tău de viață, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”

Dacă cineva este bolnav sau răcit, să spună această rugăciune apoi să bea apă sfințită și să-și clătească fața și mâinile cu apa sfințită rămasă.