Coreea de Nord anunță când va folosi ARMA NUCLEARĂ

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 08-05-2016 08:06
Actualizat: 08-05-2016 08:17

Coreea de Nord nu va face uz de armele sale nucleare decât dacă suveranitatea sa îi este ameninţată de către o altă putere nucleară, a afirmat liderul nord-coreean Kim Jong-Un în faţa congresului Partidului Muncitorilor, potrivit AFP.

"Ca putere nucleară responsabilă, republica noastră nu va utiliza o armă nucleară fără ca suveranitatea să îi fie încălcată de forţe ostile şi agresive cu bombe atomice", a declarat sâmbătă Kim Jong-Un, citat duminică de agenţia oficială de presă KCNA.

Citește și: România are cel mai falsificat document de călătorie din Europa

El a promis că Phenianul "îşi va respecta cu fidelitate" angajamentele sale de neproliferare şi va face presiuni pentru o denuclearizare internaţională.

Coreea de Nord s-a retras în 2003 din Tratatul de Neproliferare Nucleară care obligă statele "să continue de bună-credinţă negocieri privind măsuri relative la dezarmarea nucleară".

Citește și: Ce i-a făcut o fetiță de 2 ani lui Barack Obama / FOTO

Ţara este afectată de o serie de sancţiuni internaţionale impuse după efectuarea primului test cu bombă atomică în 2006, urmat de alte trei şi de numeroase lansări de rachete.

Ultimul test nuclear a avut loc pe 6 ianaurie, iar Phenianul a susţinut că a fost vorba despre o bombă cu hidrogen sau bombă H.

Citește și: Cele mai tari perle ale magistraților: Ei sunt cei care condamnă românii la închisoare

Coreea de Nord a inaugurat vineri prima sa mare adunare politică din ultimii aproape 40 de ani, un congres al partidului unic la putere care urmează să consacre puterea absolută a lui Kim Jong-Un, scrie agerpres.ro.

De asemenea, va confirma ca doctrină a partidului strategia "byungjin", iniţiată de el, constând în desfăşurarea în tandem a dezvoltării economice şi a programelor nuclear şi balistic.