Comisia parlamentară a SRI se implică în scandalul din spitale:Ce s-a decis

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 09-05-2016 17:20

Comisia parlamentară pentru exercitarea controlului asupra activităţii SRI a solicitat de la Serviciul Român de Informaţii date privind scandalul infecţiilor intraspitaliceşti, a declarat luni vicepreşedintele comisiei Octavian Popa, deputat PNL. "Comisia parlamentară SRI a solicitat un răspuns, ca urmare a unei solicitări făcute de un ONG, ActiveWatch, solicitare care conţinea trei întrebări care erau adresate comisiei şi pe care le-am retransmis Serviciului Român de Informaţii. Suplimentar, noi am solicitat nişte informaţii legate de acest scandal al infecţiilor intraspitaliceşti, respectiv, am solicitat să ne spună de când aveau datele privind posibile nereguli care să faciliteze aceste infecţii, când au informat prima dată beneficiarii, care sunt beneficiarii şi câte informaţii au transmis fiecărui beneficiar şi, de asemenea, dacă au primit un răspuns din partea acestor beneficiari", a afirmat Popa, anunţă Agerpres.

 

El a susţinut că membrii comisiei pot să transmită răspunsul SRI instituţiilor statului pentru a verifica autenticitatea lui.

 

"Comisia nu poată să facă mai mult, dar poate să trimită mai departe anumitor instituţii ale statului răspunsul SRI şi să ceară verificarea autenticităţii acestui răspuns. (...). Eu cred că sunt unele instituţii ale statului cum este DNA şi procuratura care pot să verifice, şi ei sunt singurii care pot, pentru că noi nu avem acces la documentele SRI, noi doar punem întrebări, facem audieri, dar nu avem acces la documente interne. După cum bine ştiţi, aceste informări către beneficiari sunt înregistrate la SRI, noi acolo nu avem acces, dar DNA sau procuratura pot avea şi pot verifica dacă aceste informări au existat, către cine, care a fost conţinutul lor şi ce au făcut sau nu au făcut beneficiarii care le-au primit", a adăugat Popa.

 

Octavian Popa a menţionat şi că procurorii se pot şi autosesiza în acest caz şi pot solicita de la SRI informaţiile respective şi lista beneficiarilor, după care se poate deschide o anchetă.

 

"Noi vrem, având în vedere atribuţiile noastre strict de control al SRI, să verificăm în ce măsură SRI şi-a făcut datoria, adică a înaintat această informaţie beneficiarilor. De asemenea, am pus o întrebare suplimentară, nu cred că putem face cunoscut conţinutul răspunsurilor. (...) Dar, în baza acestei informaţii, vom face lumină asupra următoarei întrebări (...): Dacă SRI şi-a făcut datoria sau nu. În rest, este treaba altor instituţii", a mai susţinut Popa.

 

La sfârşitul săptămânii trecute, ActiveWatch a solicitat Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii să verifice relaţia SRI cu compania Hexi Pharma.