Nicolăescu: Am primit foarte multe informări de la SRI când eram ministru

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 10-05-2016 10:55

Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declară că a primit informări de la SRI, care aveau caracter secret şi strict secret. Liberalul spune că din ce-şi aduce aminte, ele nu vizau şi problema dezinfectanţilor din spitale.

"În ciuda a ceea ce s-a spus că o demisie nu rezolvă o problemă, cred că totuşi o demisie înseamnă că se recunoaşte că s-a greşit până acum, se recunoaşte că poate se puteau găsi soluţii mai demult şi se recunoaşte faptul că nu a existat suficientă preocupare ca o parte din problemele pe care le are sistemul sanitar să fie rezolvate", a declarat, la RFI, Eugen Nicolăescu.

Patriciu Achimaş Cadariu susţine că în Sănătate ar exista "grupuri de interese". Întrebat dacă atunci când a fost ministru al Sănătăţii a descoperit grupuri de interese, Eugen Nicolăescu a precizat ca ”asemenea declaraţii, după ce pleci din funcţie,  par o dovadă de laşitate. Atunci când eşti în funcţie trebuie să spui dacă sunt asemenea grupuri, dacă sunt presiuni asupra ta, dacă nu faci faţă pleci, iar dacă faci faţă, te lupţi cu ele şi-o spui şi faci transparent un asemenea fenomen. Sigur că în toate sistemele există grupuri de interese, iar în sistemul de sănătate cu atât mai mult, există grupuri de interese ale producătorilor de medicamente, există grupuri de interese ale directorilor de spitale, există grupuri de interese ale sindicatelor, există grupuri de interese ale medicilor şi aşa mai departe. Problema este să găseşti soluţii în cadru legal".

Informările de la SRI

Întrebat dacă a primit informări de la SRI cât a fost ministru, liberalul a răspuns afirmativ: "Evident că am primit foarte multe informări de la SRI şi în primul şi în al doilea mandat, informări care aveau caracter secret şi strict secret. Unele dintre ele erau importante şi presupuneau măsuri, presupuneau intervenţii, altele erau anumite constatări pe care le făcuseră unii sau alţii şi luai act de ele".

Vizau informările SRI şi problema dezinfectanţilor din spitale? "Am spus-o şi-o repet, din ce-mi aduc aminte, n-am primit nici un fel de informare pe asemenea temă, adică în spitalele româneşti sunt licitaţii trucate, ca să poată fi avantajată o firmă pentru dezinfectanţi sau că dezinfectanţii sunt necorespunzători. Sigur, informări referitoare la infecţii nosocomiale, prin care erau pacienţi care reclamau, asta da şi atunci sigur că se sesizau spitalele respective, care au competenţa şi obligaţia legală să se ocupe de infecţiile nosocomiale", spune Eugen Nicolăescu.

"În mod normal, ministrul lua act de ele (informari, n.r.), dosarele plecau înapoi la Serviciul Român de Informaţii, pentru că noi n-avem voie să ţinem documentele acolo şi evident că-ţi făceai o notiţă sau două pe principalele teme care erau ridicate şi pentru care trebuia să cauţi rezolvări, chemai responsabilii din minister, trasai sarcinile şi aşteptai rapoartele cu măsurile de realizare", explică fostul ministru al Sănătăţii.

SRI a anunţat luni că instituţia avea cunoştinţă despre situaţia privind infecţiile intraspitaliceşti, menţionând că a transmis aproximativ 100 de informări în ultimii cinci ani decidenţilor legali: "În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecţiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanţii utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară. Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt preşedinţii de Consilii Judeţene, prefecţii, miniştrii, primul-ministru, Preşedintele României. Toţi aceşti beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuţiilor lor, despre disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti".