SUA, pregătite să relaxeze embargoul impus Libiei asupra armelor

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 13-05-2016 11:15

Guvernul american este pregătit să relaxeze embargoul ONU privind armele în Libia, pentru a ajuta guvernul de uniune al acestei ţări să lupte împotriva organizaţiei Stat Islamic (SI), au afirmat joi responsabili şi diplomaţi, relatează AFP. 'Dacă guvernul libian pregăteşte o listă detaliată şi coerentă a lucrurilor pe care doreşte să le utilizeze pentru a lupta împotriva ISIL (acronim englez al SI) şi răspunde tuturor cerinţelor pentru această exceptare, cred că membrii Consiliului de Securitate al ONU vor examina foarte serios această cerere', a declarat un responsabil al administraţiei americane. Sursele diplomatice citate nu au precizat tipul de arme pe care Libia l-ar putea solicita, conform Agerpres.

 

Guvernul de uniune, cu baza la Tripoli, este susţinut de comunitatea internaţională.

 

Un embargo privind armele a fost decis de către ONU în 2011, dar a fost încălcat în mod repetat în favoarea diferitelor miliţii care acţioneză în Libia.

 

'Există o dorinţă foarte sănătoasă în Libia de a se debarasa ei înşişi de ISIL şi cred că este ceva ce ar trebui să susţinem şi la care răspundem', a adăugat el.

 

Un responsabil libian a anunţat joi că SI în Libia a reuşit să preia controlul la Abou Grein, o localitate strategică din vestul ţării. Organizaţia Stat Islamic a profitat de haosul în care s-a aflat Libia de la revolta care a pus capăt regimului colonelului Muammar Gadhafi, în 2011, pentru a se implanta în această ţară cu importante resurse de petrol.