Expert în politici de sănătate, reacție TRANȘANTĂ în scandalul Cantacuzino

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 15-05-2016 13:10
Actualizat: 15-05-2016 14:02

Doctorul Sorin Paveliu, expertul în politici de sănătate al Societății Academice din România (SAR), reacționează pe marginea subiectului legat de preluarea dosarului vaccinului toxic de către DNA, arătând că instituția a fost sesizată de îndată în cazul crizei vaccinurilor de la Institutul Cantacuzino, fiind persoana care a depus denunțul. Faptul că instituției anticorupție i-a luat doi ani pentru a cuantifica prejudiciul nu arată altceva decât că „lucrurile se mișcă greu, prea greu, chiar și atunci când este vorba cu adevărat de interes național”, spune dr. Sorin Paveliu pe blogul său.

Am dat peste stirea ”Ancheta vaccinului toxic, la DNA”. Interesant, foarte interesant!
DNA vede, pentru prima oara, ca in cazul de fata s-a produs un prejudiciu. Il si cuantifica. Faptul ca riscam si poate chiar am distrus sectia de productie de la Cantacuzino – centura noastra de siguranta in fata unei pandemii – nu mai conteaza
”, își începe dr. Paveliu postarea.

În 2015, DNA aprecia, însă, că nu poate „reține provocarea unei pagube prin achiziționarea cantității menționate de vaccinuri de către Ministerul Sănătății, în condițiile în care studiul clinic realizat a reliefat faptul că acestea aveau aptitudinea de a fi utilizate, anume în ipoteza în care a izbucnit o pandemie, ca atare cheltuielile efectuate cu achiziționarea vaccinului având un caracter util”.

Doctorul Sorin Paveliu se întreabă dacă magistrații nu ar trebui trași la răspundere pentru lentoarea cu care soluționează cazurile sesizate.

Ma intreb daca magistratii sunt si ei trasi la raspundere in vreun fel – nu de alta, dar dupa ce a imbatrinit 2 ani o asemenea plingere – raspunsul magistratului DNA a fost bulversant – denotind fie incompetenta, fie punctul sau de vedere juridic (toti avem dreptul la opinii nu-i asa) fie o presiune exercitata asupra lui, ceea ce ar fi meritat sa fie lamurit.

Instanta de judecata a acceptat contestatia mea impotriva acestei ordonante  si a decis retrimiterea la DNA a dosarului, spre furia celor implicati in ingroparea institutului.  Cum aceasta hotarire s-a dat cu o zi inainte de nominalizarea lui Dacian Ciolos pt functia de premier, nu este de mirare furia unora impotriva mea in zilele ce au urmat, in conditiile in care presa ma anuntase drept candidat la portofoliul sanatatii (fiind vorba de un guvern provenit din societatea civila – nici nu era greu de avansat o asemenea speculatie, de care m-as fi lipsit bucuros si care in final mi-a facut mult rau).

Este interesant ca daca nu as fi contestat ordonanta cu pricina – ar fi fost pusa definitiv batista pe tambal”, susține dr. Paveliu

În încheiere, dr. Paveliu afirmă „ma bucur ca lucrurile au inceput sa se puna in ordine. Este inca un exemplu de cit de toxica este incercarea de a dezincrimina abuzul in serviciu care face ca ministrii si functionarii publici sa fie deasupra legii. Un alt exemplu, la fel de interesant este poate si cel al dezinfectantilor in care de fapt, nimeni nu pare a fi RESPONSABIL de ceea ce s-a intimplat, pedepsele la care sunt expusi inconstientii excroci fiind penibile!

Gustul amar insa ramane, lucrurile se misca greu, prea greu, chiar si atunci cind este vorba cu adevarat de interes national (cit de golita de continut a devenit aceasta sintagma!)”, conchide acesta.

Denuntul este depus de mine insa nu eu sunt subiectul de interes ci cum functioneaza institutiile acestui stat si de aceea am preferat sa obliterez numele meu. Nu este nici un motiv de cinste, nici de bucurie ci de mare tristete, fagasul normal fiind autosesizarea Parchetului sau o plingere inaintata de Ministrul Sanatatii.

Nu este usor sa pierzi vremea cu redactari de plingeri, pierderi de timp pe la registratura si mai ales sa-ti asumi povara unei asemenea atitudini! Daca insa toti se dau la o parte – nu avem de ce sa ne mai miram ca ne merge atit de rau, noua ca tara”, este post-scriptumul cu care își încheie postarea pe blog doctorul Sorin Paveliu.