Anunţ îngrijorător al UE: Probleme mari în Macedonia

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 17-05-2016 19:30

Alegerile din Macedonia, programate pentru luna iunie, s-ar putea să nu fie recunoscute pe plan internaţional din cauza boicotului din partea opoziţiei, a avertizat marţi o purtătoare de cuvânt a Uniunii Europene, relatează agenţia DPA. Alegerile fac parte dintr-un acord mediat de UE pentru soluţionarea unei crize politice care durează de mult timp între VMRO, partidul lui Nikola Gruevski, şi SDSM, formaţiunea de opoziţie, care a refuzat să recunoască rezultatele alegerilor anticipate ce au avut loc în urmă cu doi ani, conform Agerpres.

 

În timp ce şeful VMRO, Nikola Gruevski, insistă asupra desfăşurării de alegeri anticipate pe 5 iunie, celelalte trei principale partide ale ţării au decis să nu participe la scrutin. Opoziţia îl acuză pe Gruevski şi partidul său, care se află la putere din 2006, de control abuziv asupra pârghiilor puterii în Macedonia - poliţia, tribunale, economie şi media - pentru a-şi asigura un alt triumf electoral.

 

Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a comisarului european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Rau, a afirmat marţi că alegerile nu ar trebui să aibă loc pe 5 iunie, deoarece mai multe partide nu şi-au prezentat listele cu candidaţi la termen.

 

''Credem că, în actualele circumstanţe, orice guvern care rezultă din alegeri la care nu participă trei partide politice majore nu va fi un partener credibil pentru comunitatea internaţională'', a declarat dna Kocijancic, subliniind necesitatea de a revizui lista cu alegători, de a asigura o mediatizare echilibrată şi de a investiga probleme precum intimidarea alegătorilor, şi că acestea ''pur şi simplu nu s-au realizat''.

 

Purtătoarea de cuvânt a făcut apel la revocarea graţierilor prezidenţiale de care au beneficiat luna trecută zeci de politicieni, inclusiv Gruevski, implicat într-un scandal de corupţie sau de interceptare a convorbirilor telefonice care afectează sute de mii de macedoneni.

 

''Justiţia trebuie să prevaleze şi trebuie văzută că prevalează'', a declarat dna Kocijancic, estimând că aceasta este ''singura cale prin care va fi restabilită încrederea cetăţenilor'' şi care ''va ajuta la încetarea actualelor tensiuni''.

 

Potrivit purtătoarei de cuvânt, Uniunea Europeană doreşte să ajute Macedonia, ţară candidată la aderare, să depăşească impasul politic, dar a avertizat că principala responsabilitate le revine partidelor implicate.

 

''Criza politică neîntreruptă din ţară abate Fosta Republică Iugoslavă Macedonia de la aspiraţiile sale euroatlantice'', a spus Maja Kocijancic, folosind titlul formal al ţării.

 

DPA aminteşte că, luna trecută, eforturile depuse de către UE de intermediere a unor noi convorbiri între cele patru partide macedonene care se luptă între ele au eşuat, deoarece liderul SDSM, Zoran Zaev, a refuzat să participe la reuniunea de la Viena până când graţierile prezidenţiale nu sunt revocate şi alegerile din iunie amânate.