Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ample proteste în Pakistan la un an de la revocarea statutului special al Kashmirului de către India

kashmir

Mii de oameni au ieşit miercuri în stradă în principalele oraşe din Pakistan pentru a marca un an de la revocarea de către India a statutului special de care se bucura regiunea Kashmir, disputată între cele două state, relatează dpa potrivit Agerpres.

Participanţii la manifestaţii - lideri politici, sindicate, asociaţii ale avocaţilor şi militanţi pentru drepturi civile - au condamnat decizia de acum un an a autorităţilor de la Delhi, numind-o "o decizie indiană represivă".

Cel mai mare protest din capitala pakistaneză Islamabad i-a avut în frunte pe preşedintele Arif Alvi şi pe ministrul de externe Shah Mehmood Qureshi, iar protestatarii au scandat sloganuri antiindiene şi au făcut apel la puterile globale să intervină.

Guvernul indian a anunţat la 5 august anul trecut schimbarea de statut pentru Kashmir, regiune din Himalaya controlată parţial de Delhi şi parţial de Islamabad, dar revendicată de amândouă. Islamabadul a respins ceea ce a calificat drept anexarea Kashmirului de către India, care la rândul ei se opune poziţiei Pakistanului ca soarta regiunii să fie stabilită printr-un referendum sub auspiciile ONU.

Pakistanul şi-a restrâns relaţiile diplomatice cu India şi a suspendat un serviciu de transport transfrontalier, precum şi comerţul bilateral.

Pakistanul şi India, care sunt puteri nucleare, au purtat trei războaie de la declararea independenţei de Marea Britanie, în 1947.

Marţi, guvernul pakistanez a avizat o nouă hartă în care întreaga regiune a Kashmirului apare ca făcând parte din ţară şi a redenumit o arteră din Islamabad Şoseaua Srinagar, numele capitalei părţii indiene a Kashmirului.

Într-un discurs susţinut miercuri, premierul pakistanez Imran Khan a îndemnat lumea să intervină împotriva deciziei indiene care "a transformat 8 milioane de musulmani din Kashmir în prizonieri în propriile case".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.