Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANAF, colectare mai mare cu 10% faţă de 2014

anaf

Pe primele 4 luni din 2015, ANAF a colectat cu 6,42 miliarde lei în plus față de aceeași perioadă din 2014. Veniturile au fost de 65.878,67 mil.lei, ceea ce reprezintă o creștere de 10,81% față de aceeași perioadă a anului trecut și o depășire cu 6,56% a programului de încasări venituri bugetare conform legilor bugetare.

În aprilie 2015, încasările au fost de 18.933,9 mil lei, în creștere cu 10,64% față de aprilie 2014, ceea ce reprezintă un grad de realizare a programului conform legilor bugetare de 103,54%.

Această depășire a programului de încasări a avut loc după o majorare substanțială a programului de la 17.023,43 mil lei în aprilie 2014, la 18.188 mil lei în aprilie 2015.

Analizate în structură, veniturile confirmă efectul diminuării evaziunii fiscale, în condițiile în care colectarea TVA a crescut cu 20,01%, o creștere de 14,24% înregistrându-se și la impozitul pe venit. Atât TVA, cât și impozitul pe venit sunt principalii indicatori care reflectă efectul pozitiv al măsurilor de combatere a evaziunii și de creștere a conformării voluntare.

De asemenea, subliniem faptul că, după o lungă perioadă, se înregistrează pentru prima dată o creștere a ponderii veniturilor în PIB, de la 8,87% la 9,34% (pe primele 4 luni).

Totodată, la totalul bugetelor de asigurări sociale, în ciuda scăderii CAS cu 5pp și a creșterii volumului varsamintelor la Pilonul II de pensii, există o creștere de 0,22%, ceea ce înseamnă că efectul negativ al scăderii CAS a fost amortizat.

În ce privește diminuarea TVA restituită, această reprezintă efectul pozitiv al reducerii semnificative a numărului de deconturi negative cu opțiune de rambursare cu întârziere mai mare de 180 de zile, dar și a procesului de eliminare accelerată a firmelor fantomă din lanțurile de tranzacționare, prin acțiunea Direcției Antifraudă și institutirea noii proceduri de înregistrare în scop de TVA.

În urma eliminării întârzierilor în cazul rambursărilor de TVA, România a ieșit din procedura de infringement.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.