Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analist, despre Charlie Hebdo: Există două pericole care se manifestă acum

hurezeanu emil

Intre lumea islamică și lumea creștină, care coexistă, au intervenit diferențe foarte mari de tradiții, cultură, istorie, care dintr-odată se transformă într-un combustibil exploziv atunci când fondul este angoasă, sărăcie, absența soluțiilor. În cazul atacului din Franța, sunt mai multe trepte și din această cauză nu se pot trage concluzii rapid, a declarat la Digi24 analistul Emil Hurezeanu.

Când spun de relativizare și de absolutizare, vorbesc de două pericole, vorbesc de două pericole care se manifestă acum. Absolutizarea – suntem pe linia de ruptură, niciodată mai adâncă, pe clivajul intercivilizațional, unde nu se mai poate face nimic decât să ne pregătim de luptă – nu de război neapărat, dar de luptă - (...), unii se pregătesc de război! Și să știți că criminalii sunt și într-o parte, și-n alta. Cei care relativizează sunt cei care fac politică cu asta, cei care spun „stați puțin că și ăștia exagerează cu libertatea lor... Madame Le Pen relativizează, în sensul în care face politică reintroducând tema reintroducerii pedepsei cu moartea. Cutare ziariști inteligenți, cu simțul măsurii, cu discernământ – poate și intelectuali, și umaniști, oameni care consideră că s-a creat un mare deranj pornind de la caricaturile astea obscene, în definitiv nici nouă nu ne-ar conveni s-o vedem pe Maica Domnului pângărită în caricaturi și pe Isus cu un obraz atârnându-i în jos (...) - și ei relativizează. Poate intră într-o temă care nu ține de ceea ce se întâmplă acum. Principalul subiect acum este un act de terorism: omucideri, cu armament de luptă, în mijlocul unei societăți deschise”, a arătat Emil Hurezeanu.

Jurnalistul spune că fiecare tabără își folosește șansa într-o astfel de perioadă. „Madame Le Pen cere reintroducerea pedepsei cu moartea, la București, serviciile cer rediscutarea Legii Big Brother”, a exemplificat Emil Hurezeanu.
Evocând cazul Anders Breivik din Norvegia, analistul a arătat că există deja o problemă și în interiorul lumii noastre: problema Pegida – înfricoșații de imigrație – este a societății non-musulmane; Frontul Național este o problemă a establishmentului, mainstreamul republican din Franța.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.