Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analist, despre influenceri și 'cazul contesei' Morodan: 'Orice criză poate fi transformată în oportunitate!'

Radu Pop
kfetele
ana morodan

Analistul Sorin Ioniță prezintă și o altă perspectivă asupra meseriei de influencer, după cazul Anei Morodan, care a fost prinsă băută la volan şi a substanţelor psihoactive.

„Contesa de Social Media. Jobul de a fi “famous for being famous”, cum a zis cineva odată despre fetele Kardashian, prespune multă muncă şi un profesionalism pe care lumea nu le vede, pentru că natura acestui job este exact aceea de a proiecta un lifestyle puternic stilizat, cu personaje baroce, construite artificial, costumate implauzibil şi emiţând clişee rodate şi atent studiate la departamentul de marketing. Mulţi încearcă, puţini reuşesc, cum e pe orice piaţă competitivă unde se cere şi muncă, şi ceva talent.

Jobul ăsta presupune de asemenea o convenţie între public şi vedetă, cam ca la operă, unde se cere suspendarea temporară a judecăţii realiste. Nimeni nu se duce acolo ca să găsească “omul autentic, aşa cum e el” (această ciudată invenţie recentă a curentului romantic), ci dimpotrivă inautenticul în calapoade şi meme interesante, dar anticipabile, cum e cultura umană de la începuturile ei. Că în cazul de faţă publicul e unul tabloid, de masă, se explică prin calităţile produsului vândut, care trebuie să fie larg accesibil, nu exclusivist; dar mecanismul de bază e aceleaşi.

Problema pentru profesioniştii “famous for being famous” începe în momentul când rup convenţia şi lasă să se vadă “autenticul”, adică persoana din spate aşa cum e ea, care, sincer, nu interesează pe nimeni din audienţa lor primară. Desigur că orice criză poate fi transformată în oportunitate dacă ai un management profesionist în spate – doar nu suntem noi primii în punctul ăsta, showbizul nu s-a inventat în România. Dezvăluirea “autenticului personaj X”, cu detalii şocante sau emoţionante, poate deveni ea în sine subiect de proiect “famous for being famous”, iar lumea chemată să se indigneze sau să empatizeze, pentru că show must go on, social media nu se opreşte, clickurile merg înainte.

Doar că inserţia de autentic e riscantă şi poate să eşueze comercial pentru că această urcare a vidului de conţinut în plan meta – hai să reflectăm asupra diferenţei dintre imaginea pe social media şi realitate, moralitatea comunicării, vulnerabilități etc – pierde publicul primar, tabloid, pe care era construit personajul, fiindcă se adresează unuia diferit, de o cu totul altă natură. Primului i se vindea escapism lejer şi neproblematic, iar aici cererea e imensă şi insaţiabilă; al doilea e cu dileme şi introspecţie, chestii inconfortabile şi consumatoare de energie, deci audienţa e fatalmente mai limitată şi cuplată deja la alţi emiţători experimentaţi în vânzarea de "autentic uman"; joci în deplasare, cum ar veni.

E ca atunci când o firmă se diversifică şi intră pe o piaţă nouă şi aglomerată: nu poţi decât să-i urezi succes în reinventare, dar n-ai cum să nu fii sceptic”, a spus Ioniță, pe pagina sa de Facebook.

Ana Morodan le cere fanilor să nu facă la fel

Ana Morodan a ajuns în spatele gratiilor după ce a produs un accident în timp ce fugea de poliție, care a vrut să o oprească pentru un control de rutină. Oamenii legii au constatat că Morodan conducea beată și drogată, însă vedeta susține că ia somnifere și că acestea conțin substanțe similare drogurilor.

"Pentru copiii și tinerii care mă urmaresc și care visează să fie si ei influenceri. Nu faceți ca mine. Să nu vă credeți mai puternici decât viața, să nu vă lăsați seduși de celebritate și să riscați totul pentru asta. Să nu vă faceți că zâmbiți și că sunteți fericiți când nu mai e niciun pic de soare în viața voastră. Nu merită.

Pentru toți ceilalți, am greșit, îmi pare rău, că v-am dezamăgit și sunt recunoscătoare că n-am făcut și mult mai rău. Am vrut doar să fiu o fată iubită și fericită.

Acum mi-aș dori dă fie posibilă o lume ca într-o poveste pe care am auzit-o odată. Într-o comunitate din Africa, când un om greșește, tot satul vine și îl mângîie și îl îmbrățișează. Ei cred că toți suntem buni și avem nevoie de mai mult ca oricând de înțelegere și dragoste umană, atunci când greșim. Fiind bânzi cu cel care a greșit, îl ajutăm să se reconecteze la natura lui adevărată, cea bună. Aveți grijă de mintea și sufletul vostru", a transmis Ana Morodan pe Facebook.

Momentul în care Morodan a fost reținută a apărut pe internet.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.