Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analist militar, scenariu SUMBRU: Ce țară vrea să ATACE Trump cu ajutorul scutului de la Deveselu

time.com
donald trump

În decembrie, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a spus că Rusia îşi va întări arsenalul nuclear pentru a putea străpunge scutul antirachetă de la Deveselu. Acum, președintele rus face toate eforturile să-l convingă pe Donald Trump să retragă acest scut din România. Potrivit analistului militar Sebastian Sârbu, obiectivul lui Trump în ceea ce privește scutul de la Deveselu nu este atacarea Rusiei, ci a Iranului, anunță Libertatea.

Ruşii o ţin pe-a lor, în sensul că scutul Deveselu ar fi îndreptat împotriva Moscovei. Explicaţia americană, dar şi românească, este una raţională: este un scut defensiv, adică nu atacă pe nimeni, doar apără. Da, spun ruşii, dar dacă Europa este apărată împotriva rachetelor nucleare ruseşti, Moscova ce superioritate militară şi putere de intimidare mai are pe bătrânul continenet? La acestă întrebare nu a răspuns nimeni, deocamdată.

Citește și: De ce nu ține Klaus Iohannis nici un fel de aparatură tehnică în biroul prezidențial

”Poziţia clară a Statelor Unite care a susţinut că scutul de la Deveselu are un scop defensiv şi nu este îndreptat contra Rusiei, ci contra ameninţărilor Iranului, este o realitate”, ne-a explicat analistul militar Sebastian Sarbu, vicepreşedinte al Academiei Naţionale de Securitate şi Organizarea Apărării diplomat al Misiunii Diplomatice Americane de Relaţii Internaţionale.

Analistul militar spune că miza este mult mai înaltă şi mai pragmatică decât simplul raport de forţe în Europa: lumea occidentală depinde energetic de Iran. Nu numai din punct de vedere al petrolului, care e pe cale de dispariţie, ci şi al importantelor resurse de gaze naturale.

Citește și: Ultima NEBUNIE a lui Donald Trump: Omul care anunță președinții încă din 1957 a fost DEMIS / VIDEO

”Noul preşedinte Donald Trump nu a ezitat să evoce o intervenţie militară în Iran, lucru promis personal lui Benjamin Netanyahu în contextul anulării înţelegerii dintre SUA şi Iran, încheiată sub administraţia Obama şi considerată paguboasă pentru securitatea naţională. De altfel numirea lui ,,Mad Dog ” – generalul James Mattis – ca şef al Apărării, are acest scop. Aşadar scutul de la Deveselu nu va fi desfiinţat, cum cred unii, ci folosit conform planului declarat oficial de SUA”, ne-a explciat Sebastian Sârbu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.