Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analist politic despre PSD: Lupta interna o sa se adanceasca dupa CExN. Care e de fapt miza de azi

psd

Analistul politic Cristian Parvulescu considera ca lupta interna din PSD se va adanci in urma sedintei CExN de miercuri. In plus el crede ca cel care va castiga azi lupta interna nu va fi castigatorul definitiv, ci doar unul de etapa, adevarata miza reprezentand-o organizarea Congresului.

El este de parere ca PSD-ul va avea de suferit la alegerile din 2016 din cauza fracturarii partidului si ca niciunul dintre liderii sai nu va reusi sa ii asigure unitatea dupa seidnta CExN de miercuri.

Stiripesurse.ro va prezinta un scurt interviu realizat cu politologul Cristian Parvulescu:

Reporter: Cum credeti ca afecteaza partidul aceasta batalie interna pentru sefia PSD?

Cristian Parvulescu: Evident ca partidul este fracturat in momentul de fata. Inteleg ca exista si o a treia candidatura chiar, ceea ce inseamna ca exista foarte multe grupari care sunt in concurenta in momentul de fata si asta scade potentialul partidului de contra atac mai ales in vederea alegerilor locale de anul viitor. Un partid exista si rezista mai ales prin structura lui locala, iar in Romania legatura dintre organizarea locala a partidului si capacitatea lui electorala este demonstrata.

In acest moment este de domeniul evidentei ca incercarea lui Ponta de a recuceri la nivel national conducerea partidului a esuat si ca exista multe tendinte centrifuge. Una dintre ele este reprezentata de Dragnea, dar in afara de aceasta sunt si altele care probabil negociaza in momentul de fata. PSD apare ca o federatie de grupuri locale si nu ca un partid unitar.

R: Cum va arata viitorul PSD-ului in functie de castigatorul de astazi?

Cristian Parvulescu: Nu sunt convins ca astazi va exista un castigator definitiv. Eu cred ca ceea ce se intampla astazi este o etapa. Este evident ca acum aparitia unui al treilea candidat, a doamnei Andronescu (n.r. Ecaterina Andronescu), cred ca creaza capacitate de negociere, atat pentru doamna Andronescu, cat si pentru grupul domniei sale. Nu stiu cat de important este acest grup, dar stiti foarte bine ca doamna Andronescu are, datorita imaginii sale relativ pozitive, sprijinul a foarte multor pesedisti si atunci cred ca mai degraba incearca sa se pozitioneze pentru Congres. Cred ca batalia care se va da astazi va fi cea referitoare la Congres, nu atat la conducerea interimara. Evident ca cel care are conducerea interimara orgnaizeaza si Congresul si stim ca cine il organizeaza il si castiga. Insa nu a fost si cazul lui Geoana in 2010.

Ma astept mai degraba ca dupa aceasta infuntare taberele sa devina din ce in ce mai instabile si lupta interna sa se adanceasca.

R: Care ar fi momentul potrivit pentru PSD sa organizeze un Congres, inainte sau dupa alegerile din 2016?

Cristian Parvulescu: Daca vor sa aiba un Congres atunci acesta trebuie sa aiba cat mai repede loc pentru ca altfel va afecta capacitatea partidului la viitoarele alegeri locale, ele au loc peste 9 luni de zile. Congresul de dupa alegeri ar fi o solutie interesanta, doar in masura in care Ponta si-ar pastra dominatia asupra partidului, ceea ce este destul de greu de anticipat.

Eu cred ca taberele sunt relativ echilibrate si ca diferenta chiar o va face Andronescu (n.r. Ecaterina Andronescu) intr-o directie sau alta.

R: Anticipati o iesire de la guvernare in perioada urmatoare?

Cristian Parvulescu: Nu este in interesul liderilor locali ai PSD sa iasa de la guvernare. Au facut experienta alegerilor locale din opozitie in 2008 si rezultatele nu au fost incurajatoare. Insuccesul sau succesul relativ la alegerile parlamentare din 2008 s-a datorat acestui lucru. PSD este un partid care are o capacitate locala destul de importanta. Intrebarea e - va rezista aceasta structura atacului DNA? Va putea DNA sa destructureze acest partid si altele pana la alegerile locale? Eu cred ca DNA nu va reusi sa destructureze partidele si atunci interesul liderilor locali ai PSD-ului este mai degraba sa ramana la guvernare insa nu cu orice pret. Daca de exemplu vor estima ca presiunea DNA va scadea daca parasesc guvernarea s-ar putea sa il abandoneze pe Ponta.

R: Care dintre liderii PSD ar putea asigura unitatea partidului in perioada urmatoare?

Cristian Parvulescu: Niciunul. Problema PSD-ului este ca a trait permanent intr-o criza de succesiune la liderul fondator - liderul fondator fiind Ion Iliescu. Nimeni nu a rezistat aceste crize - nici Adrian Nastase, nici Mircea Geoana si iata nici Victor Ponta. E o problema a acestui partid. A fost un partid personalizat care nu a reusit sa isi construiasca structuri puternice ideologic. El are doar structuri de administratie locala care migreaza de la un partid la altul in functie de nevoi.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.