Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analist politic despre vizita lui Dmitrii Kozak: Interesele Rusiei în Republica Moldova

vestidinrusia.ro
Dmitri Kozak, șeful adjunct al Administrației președintelui Rusiei

Vizita șefului adjunct al Administrației Președinției Rusiei, Dmitrii Kozak, este învăluită de tăcere. Autoritățile de la Chișinău au anunța spontan despre vizita acestuia marți, 10 august, fără a oferi prea multe detalii în acest sens.

Jurnalistul și analistul politic Nicolae Negru afirma ceea ce se întâmplă în jurul acestei vizite este „ciudat”, precizând că în Moldova vine o persoană „atât de înaltă din Administrația președintelui Federației Ruse și nimeni nu știe de ce el vine, nu se comunică ce vrea să facă”.

"După componența delegației noastre: Maia Sandu, MAEIE și viceprim-ministrul pentru reintegrare, deduc că este vorba de problema transnistreană și ceea cu ce se ocupă demult domnul Kozak, federalizarea Republicii Moldova. Nu era atât de stringentă această misiune a domnului Kozak, iar acum venit imediat ce sa instalat un guvern la Chișinău pentru ca până acum cetățenii se împărțeau cam în proporție egală de pro-vestici și pro-estici. Moldova stătea pe loc, nu mergea nici într-o parte. Iată ultimele alegeri prezidențiale și parlamentare arată că balanța simpatiilor geopolitice înclină spre Europa. Maia Sandu a fost votată și de o mică parte dintre alegătorii rusofoni, care votau anterior pentru partidele pro-rusești, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Cred că acest element nou în politica Republicii Moldova a generat neliniștea administrației de la Kremlin", a declarat analistul politic.

Nicolae Negru susține că în cazul dat cu siguranță nu putem discuta despre un interes al Republicii Moldova. Kozak ar fi venit la Chișinău pentru propriile interese, interesele țării pe care o reprezintă.

"Dacă ar fi interesul nostru și nu al Rusiei, Kozak nu ar fi venit aici. Ne aducem aminte și de relația Maiei Sandu cu Rusia și Moscova, și în perioada când la guvernare era PSRM-PP Șor, ceva nu mergea. Iată că acum a mers", a adăugat Nicolae Negru.

De asemenea, analistul politic susține că Rusia nu este interesată de probleme cu care se confruntă Republica Moldova, ci mai degrabă îi este frică pentru faptul că în țară se vor porni proiecte ce țin de interconectări cu România pe domeniul de securitate energetică și infrastructură auto.

"Eu cred că Moscova nu este interesată de retragerea munițiilor. Desigur că nu este interesată de problemele noastre economice, faptul că produsele noastre nu ajung acolo, că producătorii trebuie să plătească taxe vamale. Rusia este interesată de un singur lucru, este interesată ca Republica Moldova să nu iasă din sfera ei de influență. Aici este pericolul pentru Rusia. Dacă această guvernare va implementa Acordul de Asociere și mai cu seamă va realiza proiectele de interconectare energetică, a infrastructurii de transport", a precizat jurnalistul.

Realitatea.md amintește că Dmitrii Kozak întreprinde astăzi o vizită de lucru în Republica Moldova. Potrivit informațiilor, oficialii nu vor susține conferințe de presă și nu vor face declarații de presă în fața presei. În urma discuțiilor, va fi emis un comunicat de presă, ne-au anunțat reprezentanții puterii de la Chișinău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.