Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analist politic: Preşedintele României - cel mai slab din Europa

basescu1

Acuzat de multe ori că şi-a depăşit atribuţiile, Băsescu este creditat cu multe „fapte de vitejie” care îi scot în evidenţă puterea deţinută timp de 10 ani. Totuşi, un analist politic susţine că preşedintele României este cel mai slab dintre toţi preşedinţii din Europa, conform atribuţiilor constituţionale.

Cristian Pîrvulescu, preşedinte al Asociaţiei „Pro Democraţia” şi coordonator al Forumului Constituţional, a vorbit în cadrul unui eveniment desfăşurat la Timişoara despre situaţia preşedintelui în actuala şi în viitoarea constituţie. Conform acestuia, preşedintele României nu are puteri. Puterea preşedintelui stă doar în forţa partidului din care provine şi controlul majorităţii parlamentare.

„Preşedintele României are mai puţină putere decât preşedintele Italiei, care este ales de către parlament. Dovadă: preşedintele Italiei poate oricând dizolva parlamentul, preşedintele României nu poate. Mai mult decât atât, nu aveţi un preşedinte mai slab în Europa. Poate fi oricând suspendat de Parlament. Nicio altă constituţie, cu excepţia celei austriece, nu prevede acest lucru. Este de fapt o republică parlamentară cu preşedinte ales prin vot direct. Numai că preşedinţii, fiind şefi de partid, îşi doresc să controleze întreaga politică executivă. Când nu există o coabitare ca în momentul de faţă, şi reuşesc”, a declarat Pîrvulescu.

Politologul le propune partidelor să nu schimbe Constituţia în funcţie de caracterul unor persoane, pentru a nu genera crize politice. „Poate că ar trebui ca politicienii să se schimbe în funcţie de instituţii şi nu instituţiile în funcţie de politicieni”, spune Pîrvulescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.