Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analist politic, tablou delicat despre jocurile de putere din 2015

surse

Analistul politic Dorel Sandor pune o serie de intrebari delicate pentru politicieni. In opinia sa, PNL 'rătăceşte în mâncătorii de cabinet', in timp ce PSD 'intra pe un culoar minat'. In acest tablou politic, lucrurile se prezinta ca fiind alunecoase pentru toti cei implicati.

Printre intrebarile pe care le ridica analistul intr-un editorial din adevarul.ro, se numara una cu perspective sumbre: "Există factori ai schimbării, relansării, ieşirii din fundătura ultimilor ani?"

O parte din intrebarile ridicate:

1. Cât timp, în ce circumstanţe şi ce mijloace vor fi necesare Preşedintelui Johannis să intre în rol?!

Când şi în ce mod va beneficia România de serviciul public al Instituţiei Prezidenţiale? Care va fi profilul Preşedintelui României în contextul politic intern şi internaţional? Ce capcane îl aşteaptă, ce adversari îl pândesc la cotitură? Pe cine va conta efectiv? Vor fi, românii din ţară şi din diaspora mulţumiţi de alegerea făcută în noiembrie 2014?

2. Guvernarea PSD intră pe un culoar minat în 2015.

Nici în 2014 nu au călcat pe roze dar prin tupeu, risipă de resurse şi ocazii ratate au plimbat pisica pe bulevard. O colecţie fără egal de teme şi probleme strategice, angajamente interne şi externe, asumate formal s-au bucurat de amânări, reformulări, îndeplinite minimal, chiar ratate. Ratate definitiv. La costuri inca incomplet socotite nici chiar de FMI sau UE. Şmecheria cu “Băsescu e de vină” s-a fumat. Nu mai ţine ! Nici recuperarea spaţiului mediatic cu polemici de cartier, atacuri la baionetă gen Primul Ministru - Preşedinte nu mai are “fainoşag”. Johannis tace de nu poţi să-l mai opreşti… Deci, Victor Ponta, cu doctorat sau fără, la treabă, sau…

Sau ce?!

Până la un punct, înfrângerea la prezidenţiale ar putea deveni o oportunitate pentru relansarea guvernării în aceeaşi formulă. Cel puţin aşa se pretinde…Care formulă? Care va fi formula efectivă, realistă, eficientă de guvernare a PSD în 2015? Ştie cineva? Dacă nu, fiecare zi, stând degeaba, debitând bancuri, în clădirea măreaţă din Piaţa Victoriei costa mult.

Buget votat dar şi practicat, bani pentru baroni agitaţi în aşteptare de chemări la DNA, discuţii seci cu FMI, chemări şi trimiteri acasă de la Bruxelles, proiecte pe teme critice (sănătate, educaţie, regionalizare, infrastructură, Constituţiei, s.a) amânate, ratate, uitate,  mârâie. Croncăne. Aţi auzit cârdul de ciori croncănind de-asupra Victoriei, în plină zi? Zi de zi.

3. Există factori ai schimbării, relansării, ieşirii din fundătura ultimilor ani ?!

Greu de spus ! Şi de crezut…Opoziţia liberală rătăceşte în simple mâncătorii de cabinet.Victoria lui Johannis la prezidenţiale i-a surprins chiar si pe învingători. Belea curată, să fii învingător în România 2015. E de muncit, de tras, de ieşit la bătaie, de riscat pe bune, la toate nivelurile fără traseism, fără pile, fără mită, fără sabotarea alegătorilor îndelung fraieriţi…Merită ??!

Cine merită o relansare a democraţiei în România ?! Victoria lui Johannis relansează un “nou val” în democraţia românească. Atenţie ! E vorba despre “democraţia românească”. De dreapta, de stânga, de nicăieri…

Foştii PNL şi dispăruţii PDL, sunt, se comportă ca nişte învingători ? Dimpotrivă, se înving între ei, pe teme minore, departe de agenda reală, de sfidări care pândesc la colţ – în 2015 -, de aşteptările populaţiei. Adică, ale alegătorilor.

De fapt cine se teme mai mult de “anticipate” ? De ce stau toţi cu mâinile în buzunare ? Au ceva de oferit ? Deficitul democratic în România, în 2014, reprezintă una din principalele surse de risc de ţară pentru 2015!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.