Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analist rus: "China înghite Rusia"

china-rusia

Agresiunea Moscovei impotriva Ucrainei consolideaza procesul de absorbție a Federatiei Ruse de catre Republica Populara Chineza - considera analistul politic si publicistul rus Andrei Piontkovski, intr-un interviu acordat publicatiei "Apostrof".

Fiind intrebat ce semnificatie are prezenta liderului chinez Xi Jinping la Parada Victoriei organizata de presedintele Vladimir Putin in Piata Rosie, Piontkovski a subliniat ca "aceasta nu reprezinta nicidecum o consolidare a relațiilor dintre Moscova si Beijing, ci un proces prin care China inghite Rusia, un proces care s-a intensificat dramatic dupa criza din Ucraina".

"La aceasta parada, s-a petrecut un lucru simbolic, care nu s-a mai intamplat in o mie de ani de istorie a Rusiei. În fata lui Putin si a lui Jinping au defilat trei categorii de arme ale Armatei Chinei: forțele aeriene, terestre si maritime" - a atras atenția politologul rus Piontkovski.

"Pentru chinezi, care acorda o mare importanța semnificatiilor, parada de la Moscova a fost un fel de victorie a lor. A fost o pregustare a victoriei lor complete asupra Rusiei. În acest sens, imi amintesc ca, acum un an, in luna mai, la Sankt-Petersburg a avut loc un forum economic, unde, in prezența lui Putin și a lui Medvedev, al doilea om in ierarhia chineza, premierul Lee, a lansat urmatoarea propunere: 'voi, rusii, aveti mult teritoriu, iar noi, chinezii, avem foarte multi oameni muncitori. Haideti sa unim aceste resurse, pentru a spori potențialul nostru economic global'. Ei bine, pana atunci, chinezii nu si-au mai permis sa faca astfel de afirmatii arogante. Chinezii sunt ferm convinsi ca, prin autodeconectarea de la civilizația occidentala, Rusia lui Putin devine o prada foarte ușoara. Mai mult, in Rusia exista multe scoli de științe politice influente care saluta acest proces si care considera Hoarda de Aur ca fiind epoca de aur a istoriei ruse. Acestea cred ca prin procesul de absorbție a Federației Ruse de catre China revin la cele mai profunde radacini istorice. Pana la urma, acest lucru are propriul adevar. În opinia mea, conflictul ucraineano-rus este, in mare masura, un conflict intre moștenitorii Rusiei Kievene și mostenitorii Hoardei de Aur" - a adaugat expertul rus Andrei Piontkovski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.