Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analişti anunţă că renegocierea acordului NAFTA va fi un succes

deal acord maini pact

Acordul NAFTA va fi renegociat cu succes şi nu va fi foarte diferit faţă de versiunea sa actuală, anticipează majoritatea analiştilor intervievaţi de Reuters în această săptămână. Doar 4 din cei 45 economişti participanţi la sondaj au afirmat că acordul va fi desfiinţat, iar restul se aşteaptă ca pactul comercial trilateral să nu fie modificat radical faţă de cel actual.

Opinia economiştilor din Mexic, Canada şi Statele Unite este un semn că mulţi dintre experţi privesc cu sceticism avertismentele repetate ale preşedintelui Donald Trump că vrea să retragă Statele Unite din NAFTA pentru că este nedrept pentru companiile americane. ”Ne aşteptăm la un acord modernizat, după un proces de negociere şi aprobare lung şi dificil. Va fi o actualizare...cu modificări minore. În cea mai mare parte va rămâne neschimbat”, a declarat Carlos Capistran, economist şef pentru Canada şi Mexic la Bank of America Merrill Lynch.

A şasea şi penultima rundă de discuţii pentru actualizarea acordului care guvernează relaţiile comerciale de peste 1.000 de miliarde de dolari pe an dintre SUA Canada şi Mexic va începe marţi, la Montreal.

Discuţiile vor include probabil o propunere de a încuraja creşterea producţiei auto în Statele Unite, înfiinţarea unui mecanism de rezolvare a conflictelor şi o clauză potrivit căreia după cinci ani acordul va înceta să existe dacă nu vor avea loc şi alte modificări (sunset clause n.r.).

Canada şi Mexicul au contestat aceste propuneri făcute de negociatorii americani.

După ce a acuzat NAFTA pentru pierderile de locuri de muncă din Statele Unite şi deficitele comerciale, Trump a afirmat miercuri că renunţarea la acest pact ar fi „cea mai bună afacere” pentru actualizarea acordului vechi de 24 de ani.

Trump s-a jucat de mult timp cu ideea de a declanşa un ultimatum de şase luni pentru retragerea SUA din NAFTA, ca tactică de negociere. Mexicul a avertizat însă că nu va participa la discuţii sub presiunea timpului.

Reuters a relatat săptămâna trecută că guvernul din Canada este tot mai convins că Trump va retrage SUA din NAFTA.

Preşedintele american a impus deja taxe vamale punitive pentru cheresteaua din lemn moale din Canada şi producătorului de avioane Bombardier, care au dus la declanşarea unui proces la Organizaţia Mondială a Comerţului, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.