DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Analiști economici: inflația va depăși 8%, iar euro va depăși pragul psihologic de 5 lei

Pinterest
inflatie

Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina,precum și a inflației ridicate, componentă de anticipații a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea și în luna aprilie, spune Adrian Codilașu, vicepreledinte CFA România.

„De asemenea, anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, rată prognozată a inflației atingând un maxim istoric al sondajului. În ceea ce privește evoluția ratelor de dobânda, participanții la sondaj anticipează majorări suplimentare a ratei de dobânda de către Banca Națională în următoarele 12 luni”, spune Codirlașu, informează Mediafax.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a rămas constant, la valoarea de 40,9 puncte. Această situație s-a datorat evoluției divergente ale celor două componente ale indicatorului.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 8,43%, în condițiile în care răspunsurile au fost oferite anterior publicării raportului trimestrial asupra inflației.

În ceea ceprivește cursul de schimb EUR/RON, peste 82% dintre participanții anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0048 lei pentru un euro în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0584 lei pentru un euro.

Este de remarcat reducerea, în continuare, a ponderii respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni (13,0%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea

ponderii participanților care consideră că prețul va scădea (47,8%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020). În același timp, 73,9% dintre participanții la sondaj consideră prețurile proprietăților rezidențiale din principalele orașe că fiind supraevaluate. Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor a crescut la 6,9%. Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2022 s-a redus la 2,3%.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA Romania, de peste 10 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economica în România pentru un orizont de timp de un an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.