Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiștii anunță că economia Germaniei o ia serios la vale: NU e o veste prea bună

capital.com
economie germania

Nu este o veste prea bună: Germania îşi reduce prognoza de creştere economică în acest an de la 0,9% la 0,7%, anunță Ziarul Financiar.

Institutul ifo şi-a redus prognoza de creştere economică pentru Germania în 2024 la 0,7%, faţă de 0,9% cât preconiza la jumătatea lunii decembrie. "Acum, când comisia de buget a parlamentului german a ajuns la un acord asupra bugetului federal, estimăm că acesta a trecut economii suplimentare de puţin sub 19 miliarde de euro", spune Timo Wollmershäuser, şeful departamentului de previziuni al ifo.

"Companiile şi gospodăriile vor purta o povară mai mare sau vor primi mai puţine scutiri, iar cheltuielile guvernamentale vor fi reduse. Asta înseamnă că domeniul de aplicare general este aproximativ în concordanţă cu ceea ce am estimat în scenariul nostru de risc pentru 2024 din decembrie. Impactul economic este, de asemenea, probabil să fie de o magnitudine corespunzătoare."

Măsurile de consolidare a bugetului au devenit necesare după ce Curtea Constituţională Federală a Germaniei a declarat, în noiembrie 2023, că alocarea de către guvern, în Fondul său pentru climă şi transformare, a creditelor neutilizate alocate iniţial pentru pandemia de coronavirus a fost neconstituţională şi, prin urmare, nulă şi neavenită.

La momentul elaborării previziunilor economice ale ifo, în decembrie, era complet neclar în ce măsură vor fi reduse cheltuielile sau vor fi majorate taxele; din acest motiv, previziunile de bază au presupus că toate măsurile de politică fiscală planificate până în acel moment vor fi puse în aplicare indiferent de deficitul bugetar.

Întrucât era de asemenea previzibil că vor fi necesare eforturi suplimentare de consolidare pentru a închide deficitul bugetar, prognoza a inclus un scenariu de risc care estima impactul asupra economiei germane al unui pachet general de măsuri în valoare de 20 de miliarde EUR.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.