Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiștii au anunțat când vor EXPLODA prețurile din cauza creșterii valorii la care se vinde euro

www.romanialibera.ro
curs valutar leu, euro

Moneda națională termină un nou an pe o tendință descendentă, iar potrivit analistului Adrian Bența o posibilă apreciere mai puternică ar putea avea loc în primele luni din anul următor, când mai multe plăți ale operatorilor economici vor deveni scadente, conform Mediafax.

Citește și: Mugur Isărescu a IZBUCNIT: Graba strică treaba. Am stimulat economia prea repede, ca să intrăm în zona euro

"Adevăratele puseuri de creștere ale cursului de schimb vor apărea în ianuarie-februarie, moment la care foarte mulți operatori economici vor achita scadențele la bunurile cumpărate în perioada aceasta. Cunoaștem cu toții că operatorii economici se aprovizionează și plătesc pe credit, iar creditul poate fi între 30 și 90 de zile, în funcție de cum s-a negociat cu furnizorul. Dar la un moment dat aceste scadențe apar și ele apar deobicei în ianuarie-februarie spre martie", spune analistul pentru MEDIAFAX, notând că asta înseamnă o nevoie mai mare de valută.

Euro a ajuns marți la un curs oficial de 4.7759 de lei, iar miercuri se tranzacționa pe piața interbancară, până la ora anunțării cursului oficial la BNR, peste pragul setat cu o zi în urmă. Scăderea este de circa 2,4% față de referința de la finalul anului trecut. De altfel, moneda națională a bifat aproape zilnic scăderi în fața monedei europene în ultima săptămână.

Bența a adăugat că evoluția se va vedea în primul rând în creșterile de preț la alimentele care provin din import.

"Toți suferim din cauza acestui curs de schimb valutar. În primul rând cei care cumpără alimente, o să le revedem (n.r. creșterile de curs) în prețul alimentelor, pentru că multe sunt din import. Apoi sunt persoanele fizice care evident plătesc împrumuturi la bănci calculate la un euro mai scump și cu siguranță cei care au abonamente în euro la societățile care furnizează servicii telecom. Într-o măsură mai mică sau mai mare, vom plăti mai mult la aceste utilități", a spus Adrian Bența.

La rândul său, Sorin Minea, președintele patronatului din industria alimentară Romalimenta a precizat că evoluția ascendentă a euro va aduce pierderi sectorului în care activează. "Suntem toți dependenți de euro. Avem ratele la utilaje (în euro), unii dintre noi carnea de afară care se cumpără în euro, ratele bancare, toate costurile cresc. (…) Va exista și tendința vânzătorilor de carne din România de a majora prețul, majoritatea își fac calculele în euro pentru că este cel mai comod… totul se va majora în funcție de euro", spune Minea.

El a numit devalorizarea leului previzibilă, provenită din combinația datelor din economie cu alegerile electorale.

"După alegeri va scădea (euro) în prima săptămână. Nu sunt foarte îngrijorat de această creștere care din punctul meu de vedere este pasageră. (…) Dacă alegerile nu sunt privite ca benefice va crește în continuare, dacă alegerile vor fi privite ca fiind benefice va scădea", a mai spus Minea.

Totodată, Adrian Bența a mai punctat că în ultimii cinci ani nu s-a modificat nimic în comportamentul economic cu privire la activitatea din finalul anului.

"Operatorii economici fac importuri masive de bunuri pe care le pun în piață, aceste importuri masive au cumpărători și sunt proceduri de vânzare dedicate sărbătorilor de iarnă, vezi și Black Friday, iar aceste importuri masive conduc la o nevoie foarte mare de valută. (…) Eu apreciez că în acest moment partea ușoară a vieții noastre de zi cu zi e că această devalorizare a cursului de schimb este mai mică decât rata inflației", spune Adrian Bența.

El a spus că orice exces de creștere va fi temperat din moment ce "există un ochi discret care mai intervine în piață, uneori anunțat, uneori neanunțat, uneori doar declarativ".

"Vorbim de Banca Națională a României care probabil va avea pusă deoparte o sumă de euro pentru a mai contrabalansa uneori excesul acesta de creștere de curs valutar, mai ales că dacă se ating niște praguri de psihologice, de 4,9, poate 5 lei, reacționează și populația. Probabil banca națională va aplica aceeași metodă ca în anii precedenți. Să stabilim un culoar al cursului de schimb care să atingă niște praguri dar care să nu fie atât de psihologice", spune Bența.

Marți, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR a precizat pentru MEDIAFAX că banca națională se așteaptă la o acomodare lentă a monedei naționale în raport cu poziția economiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.