Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiștii de la Bloomberg SURPRIND cu ultimele vești: Economia în zona euro, premieră după 12 ani

pixabay.com
diverse, bani, monede

Economia zonei euro are cel mai bun început de an din ultimii aproape 12 ani, apărând şi semne ale unei mult-aşteptate accelerări a inflaţiei, potrivit datelor publicate de compania de cercetare a pieţei IHS Markit, relatează Bloomberg.

Indicele referitor la intenţiile de achiziţii ale managerilor de companii, calculat de IHS Markit, a crescut peste aşteptările analiştilor, de la 58,1 puncte în decembrie la 58,6 puncte. Nivelul actual al indicelui sugerează că creşterea economică trimestrială din regiune se va apropia de 1%, potrivit raportului, anunță News.ro.

Creşterea preţurilor la producători va întări poziţia celor mai conservatori membri ai consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), care deja au susţinut că evoluţia mai bună a economiei a înscris inflaţia pe o direcţie care o apropie de nivelul vizat de BCE, de aproape 2% şi justifică retragerea măsurilor extraordinare de stimulare.

Citește și: ATENȚIE! Zilele de 25 şi 26 ianuarie, termene limită: Cine trebuie să se grăbească la ANAF

Analiştii nu se aşteaptă ca BCE să modifice dobânzile la şedinţa de politică monetară de joi, dar anticipează în mare măsură că achiziţiile de active vor fi restrânse până la sfârşitul acestui an.

Potrivit IHS Markit, unele dintre cele mai recente creşteri ale preţurilor sunt legate de costurile mai mari ale petrolului şi materiilor prime, dar există şi percepţia că inflaţia core ar putea să accelereze în sfârşit.

Există semne ale unei inflaţii mai ridicate şi în Germania, unde fabricile au majorat preţurile într-un ritm aproape record.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.