Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiștii explică sensul vizitei lui Blinken în Africa: 'Americanii sunt incapabili să formeze un nou club al Războiului Rece'

The Wall Street Journal
Antony Blinken

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit duminică în Africa de Sud, începându-și călătoria în Africa care este descrisă pe larg de către presa americană ca fiind un nou efort de a readuce aliații și o renaștere a politicii de tip Război Rece. Deși în încercarea de a contracara influența Chinei și a Rusiei, SUA nu reușesc să formeze un nou club pentru a-și atinge obiectivul de a conține cele două țări, având în vedere cooperarea semnificativă dintre China și Africa și angajamentul profund al Rusiei în regiune, au declarat analiștii.

În plus, țările africane precum Africa de Sud, care au încă amintiri proaspete ale Războiului Rece și se concentrează mai mult pe problemele lor interne, cum ar fi redresarea economică, sunt așteptate să adopte o poziție mai echilibrată și mai pragmatică, evitând să aleagă o tabără între marile puteri, au remarcat aceștia.

Potrivit presei americane, Blinken este așteptat să țină luni un discurs important privind strategia SUA față de Africa Subsahariană. Aceasta este cea de-a doua vizită a diplomatului american de top în regiune, după călătoria sa în Kenya, Nigeria și Senegal în noiembrie 2021, și este considerată ca fiind o "recuperare a întârzierilor" pentru a contracara influența crescândă a Rusiei și Chinei în regiune, relatează publicația chineză Global Times.

Călătoria lui Blinken vine după cea a ministrului rus de externe Serghei Lavrov în regiune, care tocmai a încheiat o vizită în Egipt, Etiopia, Uganda și Republica Congo. "Ne-am întors la o diplomație strategică în stilul Războiului Rece", în care superputerile încearcă să convingă țările africane că povestea lor este cea corectă și își dispută sprijinul acestora, a relatat duminică The New York Times, citând analiști.

În perioada Războiului Rece, Occidentul și Uniunea Sovietică au încercat să câștige aliați sau proxy-uri în țările în curs de dezvoltare, iar dezvoltarea economică și politică a Africii a fost împiedicată ca urmare, a precizat presa americană.

De la preluarea mandatului de către președintele american Joe Biden în ianuarie 2021, acesta a părut să adopte unele măsuri în corectarea atitudinii disprețuitoare a predecesorului său față de Africa, promițând să colaboreze cu țările africane și exprimând respect reciproc, precum și solidaritate. În timp ce Casa Albă a anunțat în iulie că va organiza în decembrie un summit major pentru liderii de pe întregul continent, administrația este pregătită să prezinte o nouă strategie pe continent, cu scopul de a revigora angajamentul SUA și de a concura cu China și Rusia, potrivit presei americane.

Blinken va lansa strategia americană pentru Africa subsahariană și va conduce o delegație americană la Dialogul Strategic SUA-Africa de Sud, a declarat duminică într-un tweet Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Deși Africa de Sud are legături strânse cu țări occidentale precum SUA și Marea Britanie, este nerealist să ne așteptăm ca țara africană să devină o nouă parte a "cercului de prieteni" al Occidentului condus de SUA pentru a contracara China, a declarat duminică Huang Lizhi, lector la Școala de Studii Africane din cadrul Universității de Studii Externe din Beijing, pentru Global Times.

"Africa de Sud are mai multe dimensiuni în identitatea sa. Are o lungă istorie de relații cu SUA și Marea Britanie, lăsând moșteniri pozitive sau negative. În același timp, țara este, de asemenea, una dintre principalele țări emergente, păstrând o interacțiune activă cu China și fiind o parte importantă a BRICS", a spus Huang.

În ceea ce privește posibilitatea ca Africa de Sud să se confrunte cu presiuni politice din cauza parteneriatului său strâns cu China și Rusia, Siyabonga Cwele, ambasadorul Africii de Sud în China, a declarat pentru Global Times într-un interviu exclusiv din iunie că Africa de Sud urmărește o politică externă independentă.

"Abordarea noastră este că noi credem în pace, credem în rezolvarea oricărui conflict prin mijloace pașnice și credem în supremația sistemului ONU, care ne guvernează pe toți prin intermediul unor reguli convenite pe care ar trebui să le respectăm cu toții", a spus el, adăugând că țările BRICS au idei comune cu privire la concentrarea pe pace și creștere economică.

Schimbările climatice, criza alimentară și sănătatea vor fi subiecte de discuție pentru întâlnirea de luni a lui Blinken cu omologul său sud-african Naledi Pandor, potrivit presei.

Ca răspuns la unele rapoarte media care au speculat dacă țările africane, precum Africa de Sud, vor "condamna"  invazia Rusiei în Ucraina, unii experți chinezi au declarat că, mai degrabă decât să ia partea marilor puteri, țărilor africane le pasă mult mai mult de rezolvarea propriilor probleme.

"Africa se confruntă cu trei crize majore - criza alimentară, criza financiară și criza energetică. Lavrov a afirmat recent că exporturile de cereale rusești către continent, iar Africa are nevoie de acest lucru", a declarat duminică pentru Global Times He Wenping, director al Secției de studii africane din cadrul Institutului de studii vest-asiatice și africane din cadrul Academiei chineze de științe sociale. Țările africane susțin abordări diplomatice bazate pe propriile interese, a spus ea.

Experții au remarcat că, în condițiile în care membrii Congresului Național African, aflat la guvernare, își vor alege liderul partidului și, prin urmare, candidatul prezidențial în decembrie, accentul principal al elitelor politice din Africa de Sud va fi pus pe problemele interne și pe redresarea economică.

"De asemenea, mulți politicieni sud-africani au încă o memorie proaspătă despre impactul Războiului Rece, ceea ce îi face să înțeleagă că au nevoie de poziții pragmatice în fața marilor puteri", a spus Huang.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.