Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analistul politic Anton Pisaroglu îi cere deîndată demisia ministrului tineretului și sportului, Eduard Novak, pentru ofensarea gravă a cetățenilor români

Anton Pisaroglu

Domnule ministru Novak, un ministru al guvernului României trebuie să servească interesele țării sale!

Care este patria dumneavoastră?

M-a încercat o stupefacție fără precedent când am aflat că majoritatea membrilor naționalei de hochei a României au cântat, împreună cu galeria, așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc, în cadrul unui meci oficial.

Am avut norocul, în calitate de sportiv al naționalei de rugby a României, să joc sub culorile naționale, iar momentul intonării imnului țării mele era o mare onoare, în care simțeam că ne slujim țara.

Vă spun cu toată responsabilitatea: imnul este un simbol național, unul dintre cele mai puternice, prin care ne exprimăm patriotismul.

Și mai fac o precizare: sunt etnic german.

Avem cel puțin două probleme extrem de grave, una care își găsește rezolvare imediată, din fericire (demisia imediată a ministrului Novak), iar cealaltă, care necesită o conștientizare la nivel public, apoi adoptarea unor măsuri care să își producă efectele în timp.

Incidentul de la meciul de hochei este rezultatul anilor de distrugere, pe de o parte, a sentimentului patriotic, dublat de lipsa educației de acest tip în rândul tinerilor.

Jucătorii, chiar dacă sunt în majoritatea lor etnici maghiari, ar fi trebuit să fie educați și conștientizați de faptul că joacă pentru naționala României, iar acest lucru este o onoare.

Ne putem reveni din această situație rușinoasă și dezonorantă făcând la nivel statal dar și individual exerciții de admirație pentru țara noastră, învățându-i pe copii și pe tineri iubirea de țară.

Ajungem însă la partea scandaloasă și revoltătoare a acestui incident, de o gravitate mare, care reprezintă o insultă la adresa cetățenilor și valorilor naționale ale României. Domnul ministru al sportului, Eduard Novak, a depus la instalarea în guvern, jurământul de credință față de România și cetățenii săi, indiferent de apartenență etnică.

Aș putea remarca faptul că în postările de pe Facebook ale domniei sale, nu traduce mesajele, din curtoazie, pentru celelalte minorități naționale reprezentate parlamentar, în afară de minoritatea căreia îi aparține.

Ce să înțelegem de aici?

Că domnul ministru din guvernul României nu a aflat despre acest lucru sau înțelege să favorizeze comunitatea maghiară și să se poarte ca și când celelalte nu există?

Printr-o postare pe Facebook, apărută ca urmare a declarațiilor făcute de un alt ministru, Sorin Grindeanu, și nu din responsabilitatea de a clarifica lucrurile, Eduard Novak felicită sportivii pentru performanță, explică prevederile regulamentului în materia intonării imnurilor naționale și, la capitolul „în altă ordine de idei”, înțelege și dumnealui să se refere la ceea ce este esențial. Așadar, intonarea “Imnului Ținutului Secuiesc” – redau exprimarea exactă din postare – se înscrie în firescul lucrurilor, acesta nereprezentând o ofensă la adresa României și “comunității majoritare“ ci o valoare locală a acelor sportivi.

Vreau să îi transmit domnului ministru din guvernul ROMÂNIEI următoarele:

“Imnul“, așa cum este definit de dicționarul explicativ al limbii române, reprezintă “Cântec solemn apărut odată cu formarea statelor naționale și adoptat oficial ca simbol al unității naționale sau de stat.“ Prin urmare, cuvântul “imn“ nu poate vreodată să fie asociat cu o regiune care nu are caracter statal, iar sintagma folosită de ministru Novak - “Imnului Ținutului Secuiesc” – este ofensatoare la adresa tuturor cetățenilor României, iar proferarea acestor idei de către un oficial guvernamental este provocatoare, insultătoare și denotă faptul că domnul ministru validează existența unei autonomii care amenință unitatea, autonomia și indivizibilitatea statului român.

Este clar că domnul ministru are o agendă de interese care constituie o amenințare la adresa statului român.

Faptul că la un meci oficial al echipei României de hochei jucătorii au dezonorat simbolurile României este un lucru foarte grav, care trebuie sancționat public ca atare, fără a leza câtuși de puțin eforturile și sacrificiile membrilor naționalei României (!). Acest lucru este inacceptabil.

Cinste celor 3 jucători care s-au delimitat prin neparticiparea la acest incident. Sunteți niște patrioți adevărați!

Îi solicit ministrului din guvernul României Eduard Novak să își dea demisia deîndată pentru că a ofensat un întreg popor prin atitudinea sa și, mai ales, să își dea demisia pentru că dumnealui se poartă ca un etnic maghiar nu ca un cetățean român, membru în guvernul României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.