Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analistul politic Radu Magdin: 'PSD va trebui să facă o opoziţie mult mai puternică şi mult mai vizibilă în săptămânile următoare'

F. P.
radu magdin

Analistul politic Radu Magdin consideră că era previzibil deznodământul moţiunii de cenzură, care, luni, nu a putut fi dezbătută şi votată în plenul Parlamentului din lipsă de cvorum.

"Aş spune că deznodământul zilei de astăzi era unul previzibil. Dacă nu era o chestiune de cvorum, cu siguranţă era o chestiune de picare la vot. Felul în care s-a conturat moţiunea de cenzură, calendarul ei şi apetitul perceput de opoziţie, la o parte din partidele care nu sunt la guvernare, au făcut ca şansele acestei moţiuni să fie de la început relativ clare. Din punctul meu de vedere, ca analist, PSD trebuie să fie mai puternic în opoziţie, tocmai pentru că este o oarecare competiţie în momentul de faţă între PSD, Pro România, USR, PMP şi posibil şi alte entităţi, între cine anume face concret şi cât mai puternic opoziţie", a declarat, pentru AGERPRES, Radu Magdin.

În ceea ce îi priveşte pe social-democraţi, el a vorbit despre nevoia unei opoziţii, în contextul actual, "dincolo de gesturi gen moţiunea de cenzură".

"Avem acuzaţii şi de blat, (...) avem negocieri în paralel între mai multe partide, cu privire la viitoarea structură de guvernare, cu privire la viitoarea majoritate şi, categoric, deşi un asemenea lucru este obişnuit în fiecare democraţie, înainte să nuanţezi asemenea demersuri este foarte important să calculezi cu atenţie paşii. În momentul de faţă, cel mai probabil se conturează un PSD, din punctul meu de vedere, care va trebui să facă o opoziţie mult mai puternică şi mult mai vizibilă în săptămânile următoare, dincolo de gesturi gen moţiunea de cenzură", a afirmat Magdin.

El a descris iniţiativa acestei moţiuni de cenzură drept "un joc de putere care însă nu a reuşit până la capăt pentru iniţiatori".

Întrebat despre sesizarea la Curtea Constituţională a demersului privind moţiunea de cenzură, analistul politic a răspuns: "Între CCR şi cvorum, astăzi a învins cvorumul sau mai precis lipsa lui".

Potrivit lui Radu Magdin, "dincolo de ideea de moţiune de cenzură, PSD trebuie să se contureze mai clar ca alternativă la PNL, altfel PNL-ul va capitaliza sau alte partide, mai precis, vor capitaliza de pe urma oricăror resentimente în perioada următoare de pe urma managementului COVID-19 pe partea de sănătate şi pe partea economică".

"Indiferent că vorbim de Pro România sau USR, PSD va avea concurenţă în a atrage voturi cu menţiunea că, cel mai probabil, indiferent de opoziţia pe care o face, e posibil ca USR PLUS să se regăsească alături de PNL în următoarea formulă guvernamentală", a apreciat Radu Magdin.

Şedinţa Parlamentului în care trebuia dezbătută şi votată moţiunea de cenzură nu a putut să aibă loc, luni, din lipsa cvorumului. În urma apelului nominal, doar 226 de parlamentari au fost la şedinţă, fiind necesară prezenţa a 233 de deputaţi şi senatori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.