Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZA - A dispărut zâmbetul din Kiseleff

A trecut frenezia exit-poll-urilor și chiar a numărătorilor paralele. Cifrele numărătorii oficiale de la Biroul Electoral Central, evident la un procent puțin peste 50%, indică faptul că turul II va fi unul foarte disputat.

De pe acum e foarte clar că propteaua de vreme rea a lui Victor Ponta nu ajunge la 10% (Tăriceanu nu are nici 6%), în timp ce Victor Ponta încă nu depășește pragul psihologic de 40%. Oponentul său a reușit însă... cel puțin deocamdată, să treacă hopul lui 30% ceea ce îl pune într-o poziție foarte avantajoasă.

Erau chiar voci ieri în ACL care nu își doreau altceva decât să treacă de 30%: "Dacă luăm peste 30% în primul tur ne-am scos. În turul II Ponta nu mai are nici o șansă și pot demonstra asta și matematic".

De partea cealaltă la PSD era tristețe chiar înainte de anunțare exit-poll-urilor: "Noi pierdem alegerile. Nu facem peste 40%... și chiar dacă am face unu-două procente peste nu ar fi de ajuns. Strategia a fost greșita cap-coadă și nu a reușit decât să enerveze. Acum ne-am pus și Diaspora în cap și deci semnele nu sunt deloc bune.".

Strict matematic lucrurile stau așa și dacă nu apare vreo mișcare surpriză care să răstoarne radical lucrurile în Kiseleff vor fi mari probleme. Nu cred că desemnarea unui Tăriceanu răsuflat ca viitor premier mai poate salva lucrurile. Un Tăriceanu la 10% sau peste ar fi arătat că are un sprijin puternic și că promite, dar în condițiile în care nu face nici 6% lucrurile sunt complicate mai ales că o bună parte din cei 6 actuali nu vor vota cu Victor Ponta.

Victor Ponta - 39,57 - 2,91 de la Tăriceanu - 2 de la Dan Diaconescu - 3,71 de la Vadim Tudor - 0,5 de la Meleșcanu  - 0,48 Gheorghe Funar - 0,29 Rotaru = TOTAL - 49,46%

Klaus Iohannis - 30,19 - 2,91 de la Tăriceanu - 5,17 de la Udrea - 4,65 de la Macovei - 3,87 de la K.Hunor - 1,84 de la Dan Diaconescu - 0,67 de la Meleșcanu - 0,63 Szilagy Szolt - 0,45 de la William Branză - 0,08 de la Amariței = Total 50,46%

!!!Au fost împârțite grosier (deși ar putea fi mai mult sau mai puțin) voturile din primul tur ale lui Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleșcanu, Dan Diaconescu.

Citeste si: BEC. REZULTATE OFICIALE partiale pentru 56,21% din sectiile de votare

Și mai trebuie spus ceva - există posibilitatea reală ca în turul II să crească rata de participare la vot. În acest caz în mod tradițional nu ar fi avantajat deloc candidatul de pe stânga.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.