Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiza ADN a solului din urmele lăsate pe picioare ar putea ajuta la salvarea tigrilor din Sumatra

tigru

Cercetătorul Mrinalini Watsa, de la Grădina Zoologică din San Diego, California, adună pământul de pe o amprentă proaspătă a lui Rakan, un tigru de Sumatra, mascul de 4 ani, care trăiește la grădina zoologică, analiza ADN putând să ajute la salvarea acestor exemplare din Sumatra, potrivit CNN.

În laboratorul său, dr. Mrinalini Watsa analizează proba cu ajutorul unui mic dispozitiv de electroforeză conectat la un smartphone. Ea reușește să detecteze ADN-ul lui Rakan în sol, conform Mediafax.

Experimentul face parte din activitatea ei de adaptare a tehnologiei existente de secvențiere a genomului, astfel încât să poată fi utilizată cu ușurință pentru a detecta tigrii individuali în sălbăticie, folosind ADN-ul acestora. Watsa speră că această aplicație va facilita urmărirea omologilor sălbatici ai lui Rakan din Sumatra, cea mai mare insulă din Indonezia, și a populațiilor de tigri din restul Asiei.

„Acum, în loc să spunem că am văzut aproximativ 40 de amprente în această zonă de 3 kilometri pătrați, de fapt poți vedea că acele 40 de amprente se reduc la patru tigri și asta ne dă mult mai multă putere în ceea ce privește modul în care procedăm pentru a-i număra”, a declarat ea șa CNN.

Toate organismele vii, inclusiv oamenii, elimină material genetic în mediul înconjurător atunci când elimină deșeuri, sângerează sau își pierd pielea sau blana.

Oamenii de știință din domeniul conservării se folosesc din ce în ce mai mult de acest ADN din mediul înconjurător - fie că se află în sol, apă, zăpadă sau chiar în aer - pentru a aduna informații despre anumite specii sau ecosisteme. Acesta îi poate alerta pe oamenii de știință cu privire la efectele crizei climatice sau la existența unor agenți patogeni dăunători și îi poate ajuta să urmărească populațiile de animale.

În experimentele sale de până acum, Watsa a reușit să detecteze ADN-ul tigrului de Sumatra în sol și să determine sexul animalului. Watsa dorește să își perfecționeze abordarea astfel încât să poată identifica tigri individuali înainte de a o testa pe teren.

Numărul tigrilor a crescut cu 40% în șapte ani, de la 3.200 în 2015 la 4.500 în 2022, potrivit ultimelor estimări publicate în iulie de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.

Această creștere promițătoare a populației a fost salutată ca o poveste de succes în domeniul conservării, dar Watsa și alți experți în tigri spun că nu este o misiune îndeplinită. Tigrii au încă statutul de specie pe cale de dispariție pe Lista Roșie a speciilor pe cale de dispariție a UICN și reprezintă o fracțiune din populația de 100.000 de exemplare care cutreiera Asia la începutul secolului al XX-lea.

În plus, cifrele din titlu ascund o imagine mai nuanțată. Populațiile de tigri sunt în creștere în unele locuri din India și Nepal, dar marile feline își croiesc o existență mult mai fragilă în Asia de sud-est. Tigrii au dispărut în Vietnam, Cambodgia și Laos din anul 2000 și sunt pe cale de dispariție în Malaezia. În Sumatra, unde se concentrează activitatea lui Watsa, se crede că au mai rămas mai puțin de 800 de tigri și doar două zone protejate conțin mai mult de 25 de femele de tigru care se reproduc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.